REPLACE vodi prema naprijed održivo grijanje i hlađenje – praktični alati gotovo završeni

REPLACE consortium meeting 16 September 2020

Iako COVID-19 otežava održavanje sastanaka, posebno na međunarodnoj razini, projekt REPLACE neprestano napreduje. Online sastanak konzorcija 16. rujna 2020. potvrdio je: Broj praktično orijentiranih alata za podršku krajnjim potrošačima, posrednicima i investitorima u njihovim zamjenskim kampanjama bit će spreman u bliskoj budućnosti:

Continue reading “REPLACE vodi prema naprijed održivo grijanje i hlađenje – praktični alati gotovo završeni”

Objavljen Izvještaj D2.4: Razmjena iskustava o prethodnim kampanjama zamjene i njihova integracija u zakonodavne programe, SWOT za olakšavanje mjera politike

Izvještaj D2.4 pokazuje detaljan pregled rada koji je već ostvaren na nacionalnoj i lokalnoj razini u cilju zamjene neučinkovitih sustava grijanja i hlađenja. Uključuje 22 kampanje za promociju opreme za grijanje i hlađenje koje su se odvijale unutar REPLACE regija, plus još pet kampanja koje su se odvijale izvan ciljnih regija.

Continue reading “Objavljen Izvještaj D2.4: Razmjena iskustava o prethodnim kampanjama zamjene i njihova integracija u zakonodavne programe, SWOT za olakšavanje mjera politike”

Objavljen Izvještaj D2.3: Anketno istraživanje o postojećim akcijama ponude-potražnje (DR) i kolektivnim akcijama u sektoru grijanja i hlađenja i pregled zakonskih i drugih zahtjeva i izazova

Izvještaj D2.3 sadrži informacije o statusu kolektivnih akcija (CA), zadruga obnovljviih izvora energije (ZOE) i zajednica građanske energije (GEZ). Predstavljeno je ukupno 19 akcija ponude i potražnje te 28 primjera kolektivnih akcija u ciljnim zemljama projekta.

Continue reading “Objavljen Izvještaj D2.3: Anketno istraživanje o postojećim akcijama ponude-potražnje (DR) i kolektivnim akcijama u sektoru grijanja i hlađenja i pregled zakonskih i drugih zahtjeva i izazova”

Objavljen Izvještaj D2.2: Učinimo grijanje i hlađenje održivim – prepreke, rješenja i najbolje prakse

Fokus Izvještaja D2.2 leži na pravnim aspektima koji sprečavaju prihvaćanje obnovljivih sustava grijanja i hlađenja na tržištu. Prepreke, njihovi uzroci i posljedice glavne su teme ovog Izvještaja. Posebno složen problem koji je naveden odnosi se na stambene zgrade na koje se primjenjuje Stambeni zakon. Nadalje, dijeljenje odgovornosti u energetskom sektoru može otežati donošenje odluka na lokalnoj razini. U tom je kontekstu ispitano postoji li okruženje za razvoj tržišta energetskih usluga i postoji li i na koji način se potiče i podržava uporaba i promicanje obnovljivih izvora energije. Ostale teme odnose se na sukob interesa između vlasnika objekata i stanara, prepreke u vezi s odlučivanjem uvedene u Zakon i poticaje za financiranje.

Zemlje obuhvaćene izvješćem su Austrija, Bugarska, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Njemačka, Sjeverna Makedonija, Srbija, Slovenija i Španija.

Izvještaj je dostupan na engleskom jeziku.

Objavljen Izvještaj D2.1: Procjena uvjeta zakonodavnog okvira i mogućnosti održivog grijanja i hlađenja u odabranim europskim regijama

Izvještaj D2.1 o okvirnim uvjetima predstavlja pregled strategija, mjera i instrumenata koji se odnose na opremu za grijanje i hlađenje (HC). Identificira glavne pokretače i prepreke te pokazuje uspjehe projekata/ instrumenata za zamjenu HC koji se potencijalno mogu replicirati u svakoj projektnoj regiji. Izvještaj identificira pet ključnih izazova za implementaciju zamjene RHC-a, npr. podizanje svijesti krajnjih potrošača o informiranijim odlukama i regulatornim mjerama koje pružaju jasan horizont planiranja i korake za potpuno ukidanje sustava grijanja na fosilna goriva kao i neučinkovitih sustava.

Zemlje obuhvaćene Izvještajem su Austrija, Bugarska, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Njemačka, Sjeverna Makedonija, Srbija, Slovenija i Španija.

Izvještaj je dostupan na engleskom jeziku.

Drugi projektni sastanak REPLACE – virtualan i produktivan

REPLACE CM2

Drugi sastanak konzorcija REPLACE održan je 19. i 20. svibnja 2020. Prvobitno je planirano da se održi u jednoj od partnerskih regija projekta, Bavarskom Oberlandu u Njemačkoj, ali zbog mjera COVID19, sastanak je promijenjen u virtualni i rezultirao je produktivnim diskusijama. Osim 12 projektnih partnera, tim je ovaj put mogao pozdraviti tri člana Savjetodavnog odbora:

Continue reading “Drugi projektni sastanak REPLACE – virtualan i produktivan”

Prvi sastanak lokalne radne skupine projekta REPLACE

Prvi sastanak lokalne radne skupine projekta REPLACE za područje sjeverozapadne Hrvatske održao se prošli tjedan. Iako se inicijalno sastanak trebao održati u REGEA-inom uredu u Zagrebu, zbog trenutne situacije morali smo pribjeći nekim drugim metodama. Iskoristili smo dostupne alate i tehnologije, održali online sastanak i tako omogućili predstavnicima privatnog i javnog sektora, udruženja dimnjačara i energetske zadruge da iz udobnosti vlastitog doma diskutiraju o izazovima i mogućnostima zamjene neučinkovitih sustava grijanja i hlađenja u kućanstvima u Hrvatskoj. Dodatno smo prokomentirali i buduće projektne aktivnosti koje za cilj imaju informirati što veći broj građana o ekološkim i ekonomskim koristima novih sustava grijanja i hlađenja te ih potaknuti na zamjenu neučinkovitih sustava grijanja u njihovim domovima.

REPLACE Početni sastanak u Beču

U studenom 2019. godine, 12 partnerskih organizacija iz 10 evropskih regija sastalo se kako bi započeli projektne aktivnosti. Njihov zajednički cilj: zamjena starih sustava grijanja i hlađenja klimatski prihvatljivijim alternativama i ušteda energije jednostavnim mjerama obnove.