REPLACE highlight u Austriji – Web-based one-stop-shop za zamjenu kotlova na lož ulje i plin pokrenut je sredinom srpnja 2022

Nakon više od godinu dana konzultacija sa interesnim stranama i rada na implementaciji, po prvi put u Austriji razvijen je web-based one-stop-shop za zamjenu bojlera/kotlova – iz sustava grijanja na lož ulje/plin/izravnog električnog sustava grijanja na obnovljive izvore i sustave daljinskog grijanja.

Mlade obitelji koje preuzimaju kuću često nemaju vremena baviti se zamjenom starog sustava grijanja. U takvom slučaju, ne mogu se konzultirati s mnogim potrebnim obrtima. Istodobno, stariji ljudi koji žive u kućama građenim 70-ih i 80-ih godina sa starim, trošnim kotlovima na drva ili plin u podrumu često ih nisu spremni zamijeniti. Ponekad se nadaju da će “sljedeća generacija riješiti taj problem”. Kako bismo ljudima ponudili sve što im je potrebno za zamjenu grijanja, preko jednog centralnog dobavljača ili jedne kontakt osobe koja koordinira sva pitanja, razvijena je one-stop-shop web aplikacija za zamjenu kotla/bojlera.

Ideja se rodila tijekom projekta REPLACE, još 2020. godine, tijekom konzultacija s lokalnom radnom grupom REPLACE u Austriji koju čine stručnjaci iz područja grijanja stambenih objekata. Implementaciju je vodila Austrijska energetska agencija, uz financijsku potporu i stručnjake iz Saveznog ministarstva za zaštitu klime i Odjela za energetsku ekonomiju i energetsko savjetovanje Ureda pokrajinske vlade Salzburga. Na početku procesa, tri vodeća partnera razvila su sveobuhvatni „bez brige“ paket (ARCP) za zamjenu bojlera/bojlera. ARCP-ove koordiniraju i dogovaraju lokalni instalateri, (međuregionalni) proizvođači kotlova, veletrgovci opremom i tvrtke za pružanje energetskih usluga (ESCO).

Osnovna ideja ARCP-a je da ARCP dobavljač koordinira i nadzire sve poslove preko jedne kontakt osobe, na licu mjesta, te osigurava sve potrebne ugovore ili djeluje kao generalni izvođač za kućanstvo. ARCP uključuje sve usluge potrebne za zamjenu sustava grijanja u 90% slučajeva te definira obvezne kriterije osiguranja kvalitete i energetske učinkovitosti. Kriteriji uključuju npr. obvezno javno energetsko savjetovanje za implementaciju rješenja koja najbolje odgovaraju lokaciji, minimalne mjere energetske učinkovitosti/uštede i ponuda mobilnih uređaja za grijanje za hitne kvarove unutar 24 sata od kontakta. Osim toga, mogu se ponuditi dobrovoljne ARCP usluge – uključujući toplinsku obnovu zgrade/komponenti, čišćenje podruma ili tavana, fotonaponsku, solarnu toplinsku energiju itd.

Web platforma je puštena u rad online u srpnju 2022., omogućujući kućanstvima i ARCP pružateljima da se povežu. Putem jednostavnog obrasca za pretraživanje, korisnici mogu lako pronaći obližnje ARCP pružatelje usluga, pružajući usluge identificirane kao odgovarajuće ili dodatno potrebne, putem energetskih konzultacija. Platforma je izvorno razvijena za pilot regiju REPLACE pokrajine Salzburg i može se proširiti na druge austrijske pokrajine.

Međutim, potencijalni ARCP dobavljači trenutno oklijevaju potpisati uvjete sudjelovanja i ponuditi svoje usluge. Zbog energetske krize i velike potražnje za zamjenama kotlova, knjige narudžbi instalatera obično se popunjavaju godinu dana unaprijed. Štoviše, mnoge se komponente trenutno mogu isporučiti tek za 9 do 12 mjeseci, tako da obvezujuće cijene često nisu poznate u ovom trenutku. Trenutno je teško čak i dobiti ponudu od instalatera bez dugog čekanja; liste čekanja za kućanstva uobičajena su praksa. Trenutačna prevelika potražnja dovela je do toga da zamjena za grijanje postane tržište preprodavača, gdje instalateri teško mogu pratiti potražnju i imaju manje poticaja za ponudu sveobuhvatnih usluga zbog nedostatka konkurencije.

ARCP ili uvjeti sudjelovanja (obavezni) za dobavljače ARCP-a uključuju stavke i postupke osiguranja kvalitete. ARCP tako pruža dobru osnovu za zamjenu bojlera u energetski siromašnim kućanstvima u budućnosti, budući da ta kućanstva u Austriji dobivaju do 100% povrata ulaganja u zamjenu putem (ograničene) jednokratne subvencije. Postupci osiguranja kvalitete i obvezni ARCP servisi odgovaraju ovim posebnim zahtjevima. Ostaje za nadati se da će se tržišni uvjeti uskoro smiriti, a iskustva s ovom jedinstvenom pilot akcijom steći u bliskoj budućnosti.

Cookie Consent with Real Cookie Banner