REPLACE моменти во Северна Македонија: Се прашувате која опција за греење е исплатлива за станбена зграда? SDEWES-Скопје изработи техно-економска студија за Северна Македонија за избор на систем за греење како колективна акција:

Ако размислувате да поставите обновлив систем за греење не само за вашата куќа, туку и за повеќестанбена зграда, процесот е полесен ако однапред можете да процените дали инвестицијата би се вратила во краток период. SDEWES-Скопје, партнерот од REPLACE разви техно-економска студија за репрезентативна зграда во КАГоП регионот која покажа ветувачки резултати.

Continue reading “REPLACE моменти во Северна Македонија: Се прашувате која опција за греење е исплатлива за станбена зграда? SDEWES-Скопје изработи техно-економска студија за Северна Македонија за избор на систем за греење како колективна акција:”

REPLACE моменти во Словенија: Холистичко енергетско реновирање во согласност со REPLACE – семејство од Љубљана, Словенија повеќе не треба да се грижи за сметката за енергија

Еден од моделите на REPLACE, примери на добра практика во Словенија е холистичкото енергетско реновирање на куќа на семејството Жупанич во Љубљана. Како што беше предвидено во проектот REPLACE, семејството инсталираше климатски прифатлив систем за греење, а во исто време ја намали потрошувачката на енергија преку мерки за реновирање. Куќата се наоѓа во густо населена област во Љубљана. Пред спроведување на работите, инвеститорот ги помина сите потребни чекори како што е опишано во прирачниците REPLACE.

Continue reading “REPLACE моменти во Словенија: Холистичко енергетско реновирање во согласност со REPLACE – семејство од Љубљана, Словенија повеќе не треба да се грижи за сметката за енергија”

REPLACE моменти во Северна Македонија: Се прашувате која опција за греење е исплатлива за станбена зграда? SDEWES-Скопје изработи техно-економска студија за Северна Македонија за избор на систем за греење како колективна акција

Ако размислувате да поставите обновлив систем за греење не само за вашата куќа, туку и за повеќестанбена зграда, процесот е полесен ако однапред можете да процените дали инвестицијата би се вратила во краток период. SDEWES-Скопје, партнерот од REPLACE разви техно-економска студија за репрезентативна зграда во КАГоП регионот која покажа ветувачки резултати.

Continue reading “REPLACE моменти во Северна Македонија: Се прашувате која опција за греење е исплатлива за станбена зграда? SDEWES-Скопје изработи техно-економска студија за Северна Македонија за избор на систем за греење како колективна акција”

REPLACE моменти во Хрватска: Информирање на експерти за климатски прифатливо греење и ладење – REPLACE на најголемиот саем во регионот Загорје

Дури и професионалците можат да користат поддршка кога станува збор за климатски прифатливо греење и ладење. Со цел да се обезбеди оваа поддршка, проектниот партнер на REPLACE, REGEA беше дел од тринаесеттиот саем на Стопанската комора во Крапинско-загорската жупанија, најголемиот собир на бизнисмени, занаетчии, семејни земјоделски фарми и многу други во регионот на Загорје.

Continue reading “REPLACE моменти во Хрватска: Информирање на експерти за климатски прифатливо греење и ладење – REPLACE на најголемиот саем во регионот Загорје”

REPLACE моменти во Хрватска: Греење и ладење со обновливи извори во туристичка средина – настан „Отворен ден за посета на објекти“ во Хрватска

Островот Мали Лошињ во Јадранското Море е популарна хрватска дестинација за одмор. Бидејќи во лето собите не се ладат само за населението на островот, туку и за туристите гости, побарувачката за енергија е доста висока. За да покаже како побарувачката може да се задоволи со системите за обновлива енергија, партнерот од REPLACE, Енергетскиот институт Хрвоје Пожар (EIHP) организираше настан т.н. Ден на отворена куќа на островот на 12 април 2022 година.

Continue reading “REPLACE моменти во Хрватска: Греење и ладење со обновливи извори во туристичка средина – настан „Отворен ден за посета на објекти“ во Хрватска”

REPLACE моменти во Шпанија: Успешно реновирање на системот за греење во Кастиља и Леон, Централна-Северна Шпанија – место каде што заменувањето на старите котли заштедува уште повеќе CO2 и пари:

Со цел да се заменат фосилните горива со обновлива енергија, шпанските партнери во REPLACE, EREN и Escan ја промовираат употребата на биомаса во зградите и домовите. За да се заштеди поголема количина на CO2 емисии и да се поддржи Европа да стане климатско неутрална до 2050 година, партнерите во REPLACE се фокусираа на Кастиља и Леон, особено наградуван и препознаен регион во Шпанија.

Continue reading “REPLACE моменти во Шпанија: Успешно реновирање на системот за греење во Кастиља и Леон, Централна-Северна Шпанија – место каде што заменувањето на старите котли заштедува уште повеќе CO2 и пари:”

REPLACE моменти во Германија: Теренски патувања до приватни и општински мрежи за греење – за чинители и идни корисници

Грејните мрежи напојувани од обновливи извори на енергија можат да бидат добра транзиција за заштита на климата: покрај замената на индивидуалните системи за греење, тие снабдуваат цели улици со климатски прифатлива топлинска енергија. Во исто време, тие нудат можност да станат независни од флуктуирачките цени на енергијата и снабдувањето со нафта и гас од странство, како и заштеда на пари. Но, како се планираат, градат и работат топлинските мрежи?

Continue reading “REPLACE моменти во Германија: Теренски патувања до приватни и општински мрежи за греење – за чинители и идни корисници”

REPLACE моменти во Босна и Херцеговина: Иновации во време на глобална енергетска криза – предфизибилити студиите на REPLACE помагаат да се надминат пречките за климатски прифатливо греење

Замената на системот за греење е сложен процес. Потребно е да се земат во предвид многу фактори за замената да резултира со најдобро и најефикасно решение. Активностите и алатките на REPLACE нудат иновативен пристап кон процесот на замена што е лесно разбирлив и достапен не само за професионалците, туку и за крајните корисници.

Изработката на предфизибилити студии за замена на системот за греење е една од иновативните активности што за прв пат беше претставена и достапна на крајните корисници во кантонот Сараево (целниот регион во БиХ) – потполно бесплатно. Студиите покажуваат системи за греење препорачани за одредено домаќинство, како и придобивките од замената.

Continue reading “REPLACE моменти во Босна и Херцеговина: Иновации во време на глобална енергетска криза – предфизибилити студиите на REPLACE помагаат да се надминат пречките за климатски прифатливо греење”

REPLACE моменти во Босна и Херцеговина: Иновации во време на глобална енергетска криза – предфизибилити студиите на REPLACE помагаат да се надминат пречките за климатски прифатливо греење

Замената на системот за греење е сложен процес. Потребно е да се земат во предвид многу фактори за замената да резултира со најдобро и најефикасно решение. Активностите и алатките на REPLACE нудат иновативен пристап кон процесот на замена што е лесно разбирлив и достапен не само за професионалците, туку и за крајните корисници.

Изработката на предфизибилити студии за замена на системот за греење е една од иновативните активности што за прв пат беше претставена и достапна на крајните корисници во кантонот Сараево (целниот регион во БиХ) – потполно бесплатно. Студиите покажуваат системи за греење препорачани за одредено домаќинство, како и придобивките од замената.

Continue reading “REPLACE моменти во Босна и Херцеговина: Иновации во време на глобална енергетска криза – предфизибилити студиите на REPLACE помагаат да се надминат пречките за климатски прифатливо греење”

REPLACE моменти во Бугарија – Од стари котли на јаглен до ефикасни технологии за греење – два практични примери за тоа како REPLACE калкулаторот за замена на системи за греење им помага на домаќинствата во Бугарија да планираат инсталирање на нов систем за греење

Во регионот Родопи во Бугарија, REPLACE калкулаторот за замена на системи на греење обезбедува важна поддршка за домаќинствата да ја изберат најдобрата технологија за греење за нивниот дом. Заедно со двете домаќинства кои се дел од примерите, партнерот во проектот REPLACE, BSERC, дозна за технологиите што одговараат на зградите, за оперативните трошоци, времето на враќање и заштедата во пари и CO2.

Куќата од 55m2 во Брацигово пред замена на ситемот за греење
Continue reading “REPLACE моменти во Бугарија – Од стари котли на јаглен до ефикасни технологии за греење – два практични примери за тоа како REPLACE калкулаторот за замена на системи за греење им помага на домаќинствата во Бугарија да планираат инсталирање на нов систем за греење”