REPLACE vodi prema održivom grejanju i hlađenju – praktični alati su gotovo kompletni

Iako COVID-19 otežava održavanje sastanaka, posebno na međunarodnom nivou, projekat REPLACE neprestano napreduje. Onlajn sastanak konzorcijuma 16. septembra 2020. potvrdio je: U bliskoj budućnosti biće spreman niz praktično orijentisanih alata za podršku krajnjim korisnicima, posrednicima i investitorima u njihovim zamenskim aktivnostima:

  • Kako krajnji korisnici, posrednici i investitori doživljavaju obnovljivo grejanje i hlađenje? Koje izvore informacija koriste? I koje prepreke, izazove i potrebe vide u zameni neefikasnih sistema održivim? Obavljeni su brojni intervjui u svim partnerskim regionima. Relevantni izveštaji pružaće uvid od oktobra 2020. nadalje i činiće osnovu za REPLACE kampanje.
  • Matrice procene grijanja REPLACE pružiće – na jasan i upravljiv način – vodič za sisteme grejanja i hlađenja koji najbolje odgovaraju svakoj vrsti i kvalitetu zgrade. Regionalna prilagođavanja, uključujući ekološke i ekonomske aspekte, i dizajn matrice su u fazi izrade. Alat će biti dostupan od novembra 2020. nadalje.
  • Kalkulator REPLACE je takođe u izradi. Prva verzija, uključujući nacionalne uslove u partnerskim zemljama, biće spremna za proračun određenih projekata zamene od januara 2021. nadalje.
  • Postoje dobre vesti za sve one koji traže pregled tehnologija grejanja i hlađenja: Za krajnje korisnike, posrednike i investitore postavlja se sadržaj za tri priručnika po meri, a prevodi će biti spremni i dostupni do februara 2021. godine.
  • Da li biste želeli da steknete znanje iz održivih sistema grejanja i hlađenja koji već rade? Tim REPLACE intervjuisao je odabrane stručnjake u prikupio podatke i ilustrativni materijal i objavljivaće primere najbolje prakse od februara 2021. nadalje.
  • REPLACE nudi trening seminare za posrednike i investitore u šest projektnih zemalja: Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji i Sloveniji. Materijal za obuku se razvija i biće spreman od februara 2021. nadalje.
  • Na prvim sastancima lokalnih radnih grupa, radne grupe su identifikovale odgovarajuće kampanje zamene, prikupile povratne informacije o tehnologijama, identifikovale potrebe kao što je smanjenje energetskog siromaštva ili podsticaj posrednika da povećaju stopu zamene. Zajednička tema jednog od narednih sastanaka biće identifikacija i diskusija o regionalnim tržišnim potencijalima za održiva rešenja.
  • Više informacija o REPLACE aktivnostima biće dostupno od januara 2021. godine: Prvi bilten o projektu biće distribuiran u januaru 2021. (pretplata na bilten). Video će pružiti pregled izazova i rešenja za održivo grejanje i hlađenje.

Cookie Consent with Real Cookie Banner