Zamjena sistema grijanja u domaćinstvima štedi novac i smanjuje štetne emisije u vazduh

U svrhu promocije REPLACE aktivnosti i podizanja svijesti javnosti o prelasku na grijanje i hlađenje na obnovljive izvore energije, projektni tim ENOVA je posjetio primjere najboljih praksi, odnosno 7 domaćinstava koja su prepoznala značaj prelaska sa sistema grijanja na fosilna goriva, na sisteme grijanja na obnovljive izvore energije, uglavnom na sisteme peći na pelet, te su odličili „otvoriti vrata“ svim građanima koji su zainteresirani da se informišu o ovakvoj vrsti zamjene.

Uprkos značajnom porastu cijena ovog energenta u BiH u posljednjih godinu dana, većina domaćinstava je potvrdila da im je ova investicija bila ipak isplativa, te da je nova peć dosta učinkovitija, a temperatura u domovima značajno veća. Zaključeno je da dobra toplotna, odnosno fasadna izolacija itekako igra veliku ulogu kada je potrošnja energenta u pitanju. Kuća sa dobrom izolacijom troši i do 5x manje količine peleta dnevno u odnosu na one sa lošijom izolacijom.

Kao simboličan podsticaj da nastave sa primjerima dobrih praksi, REPLACE tim je svakom domaćinstvu dodijelio nekoliko vreća peleta. Od posjećenih 7 domaćinstava, samo dvije porodice su imale subvenciju os strane općine i UNDP-a za zamjenu sistema grijanja, dok je ostalih 5 samostalno investiralo u ove sisteme.

Generalni zaključak projektnog tima, sa terena, je da je prelazak porodica na sisteme grijanja na pelet  povećao unutrašnji komfor svih porodica i omogućio im da bez brige dočekaju i najoštrije zime u BiH.

Svi posjetitelji koji su imali priliku čuti iskustva iz prve ruke jako su zadovoljni ovim iskustvom i informacijama koje su dobili. Svakako se nadamo da će „dani otvorenih vrata“ rezultirati novim primjerima dobre prakse prelaska sa korištenja fosilnih goriva na obnovljive izvore energije.

Cookie Consent with Real Cookie Banner