Objavljen Izveštaj D2.3: Anketno istraživanje o postojećimakcijama ponude- potražnje (DR) i kolektivnim akcijama u sektoru grejanja i hlađenja i pregled zakonskih i drugih zahteva i izazova

Izveštaj D2.3 sadrži podatke o statusu kolektivnih akcija (CA), zadruga za obnovljive izvore energije (ZOE) i zadruga građanske energije (GEZ). Predstavljeno je ukupno 19 akcija ponude i potražnje i 28 primera kolektivnih akcija u ciljnim REPLACE zemljama.

Aktivnosti ponude i potražnje u sektoru HC-a različiti su u ciljnim zemljama projekta. Od cilja uticaja na ponašanje potrošača prilikom grijanja sa različitim tarifama u Hrvatskoj, kroz izbjegavanje vršnih tarifa električne energije za proizvodnju tople vode u Bugarskoj, do korištenja pametnih brojila u mreži daljinskog grejanja u Austriji za optimizaciju potrošnje različitih strategija kontrole opterećenja u stambenom kompleksu od 133 jedinice. Ostali zanimljivi koncepti predstavljeni su iz drugih zemalja projekta.

Što se tiče kolektivnih akcija, zanimljive inicijative uključuju npr. BENO (Bioenergija Donja Austrija) u Austriji, okupljajući različite mogućnosti za uspeh poljoprivrednih zadruga, kolektivne akcije izolacije u Austriji, Severnoj Makedoniji i Srbiji, različite vrste kolektivne nabavke, zadruge za obnovljive izvore energije i OIE zadruge koja je investirala je u kupovinu hidroelektrane postižući godišnju redukciju od 4.000 t CO2-ek.

Zemlje obuhvaćene izveštajem su Austrija, Bugarska, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Nemačka, Severna Makedonija, Srbija, Slovenija i Španija.

Izveštaj je dostupan na engleskom jeziku.

Cookie Consent with Real Cookie Banner