Objavljen Izvještaj D2.3: Anketa o postojećim akcijama ponude-potražnje (DR) i kolektivnim akcijama u sektoru grijanja i hlađenja i pregled pravnih i drugih zahtjeva i izazova

Izvještaj D2.3 sadrži informacije o statusu kolektivnih akcija (KA), Zadruga obnovljivih izvora energije (ZOE) i Građanske energetske zajednice (GEZ). Ukupno je prikazano 19 akcija ponude-potražnje i 28 primjera kolektivnih akcija u ciljnim REPLACE zemljama.

Akcije ponuda-potražnja u sektoru HC različite su u REPLACE ciljnim državama. Od cilja da se utiče na ponašanje potrošača pri grijanju pomoću različitih tarifa u Hrvatskoj, preko izbjegavanja vršne tarife električne energije proizvodnjom tople vode u Bugarskoj, do korištenja pametnih brojila u mreži daljinskog grijanja u Austriji za optimizaciju potrošnje različitih strategija kontrole opterećenja u stambenom kompleksu od 133 jedinice. Drugi zanimljivi koncepti prikazani su iz drugih zemalja projekta.

Što se tiče kolektivnih akcija, zanimljive inicijative obuhvataju npr. BENÖ (Bioenergija Donja Austrija) u Austriji, okupljajući različite sposobnosti za uspjeh zemljoradničkih zadruga, kolektivne akcije za izolaciju u Austriji, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji, različite vrste kolektivnih nabavki, zadruga za obnovljive izvore energije (OIE) za ostvarenje kolektivnog grijanja i OIE zadruga koja je investirala u kupovinu hidroelektrane postigavši ​​godišnje smanjenje od 4.000 t CO2-eq.

Zemlje koje su obuhvaćene izvještajem su Austrija, Bugarska, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Njemačka, Sjeverna Makedonija, Srbija, Slovenija i Španija.

Izvještaj je dostupan na engleskom jeziku.

Cookie Consent with Real Cookie Banner