Objavljen Izvještaj D2.3: Anketno istraživanje o postojećim akcijama ponude-potražnje (DR) i kolektivnim akcijama u sektoru grijanja i hlađenja i pregled zakonskih i drugih zahtjeva i izazova

Izvještaj D2.3 sadrži informacije o statusu kolektivnih akcija (CA), zadruga obnovljviih izvora energije (ZOE) i zajednica građanske energije (GEZ). Predstavljeno je ukupno 19 akcija ponude i potražnje te 28 primjera kolektivnih akcija u ciljnim zemljama projekta.

Aktivnosti ponude i potražnje u sektoru HC-a različite su u ciljnim zemljama REPLACE-a. Od cilja da se utječe na ponašanje potrošača pri korištenju grijanju sa različitim tarifama u Hrvatskoj, preko izbjegavanja vršnih tarifa električne energije za proizvodnju tople vode u Bugarskoj, do korištenja pametnih brojila u mreži daljinskog grijanja u Austriji radi optimizacije potrošnje različitih strategija upravljanja opterećenjem u stambenom kompleksu 133 jedinice. Ostali zanimljivi koncepti predstavljeni su iz drugih zemalja projekta.

Što se tiče kolektivnih akcija, zanimljive inicijative uključuju npr. BENÖ (Bioenergija Donja Austrija) u Austriji, okupljajući različite mogućnosti za uspjeh poljoprivrednih zadruga, kolektivne akcije izolacije u Austriji, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji, različite vrste kolektivne nabave, zadruge za obnovljive izvore energije (OIE) za pružanje kolektivnog grijanja i OIE zadruga koja je uložila u kupnju hidroelektrane postigavši godišnje smanjenje od 4.000 t CO2-eq.

Zemlje obuhvaćene izvješćem su Austrija, Bugarska, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Njemačka, Sjeverna Makedonija, Srbija, Slovenija i Španija.

Izvještaj je dostupan na engleskom jeziku.

Cookie Consent with Real Cookie Banner