Posjetili smo grad budućnosti – znate li gdje se nalazi? 

U Bosni i Hercegovini, jedna mala općina prozvana je GRADOM BUDUĆNOSTI, a mi smo išli provjeriti o čemu se radi.

U srijedu, 30.11.2022 godine, Enova tim je organizirao studijsku posjetu općini Olovo kao primjeru dobre prakse iz oblasti korištenja sistema grijanja na bazi obnovljivih izvora energije.  

Općina Olovo posebna je, ne samo po raznim prirodnim potencijalima, već i po tome što ulaže mnogo napora u zaštitu okoliša, posebno kroz projekte povećanja energijske efikasnosti.

Studijskoj posjeti se odazvalo 20 učesnika/ca,  predstavnika/ca lokalnih jedinica samouprave, proizvođača i instalatera sistema grijanja, te nevladinih organizacija iz Kantona Sarajevo.

U okviru posjete, učesnici su imali priliku posjetiti:

  • Sportsku dvoranu Olovo – sistem solarnih kolektora,
  • MSŠ „Musa Ćazim Ćatić“ i OŠ „Olovo“  – kotlovnica na drvnu sječku,
  • JZU banjsko-rekreativni centtar „Aquaterm“ – sistem toplotnih pumpi (voda-voda).

Pored predstavljanja dobrih praksi, posjeta je poslužila i za razmjenu dosadašnjih iskustava, ali i razvijanje ideja za inovativnija rješenja za održivo snabdijevanje toplotnom energijom. Također, potaknut je dijalog između domaćina i posjetitelja o ključnim izazovima i preprekama sa kojima se suočavaju potrošači prilikom prelaska na sisteme grijanja na obnovljive izvore energije.

Budući da je energetska tranzicija neophodna, uspostava sistema grijanja na obnovljive izvore energije uskoro će biti nužna za sve veće potrošače, a ova posjeta je dobro došla kao uvertira da je dočekamo spremniji.  

Zahvaljujemo se predstavnicima Općine Olovo i domaćinima na saradnji i gostoprimstvu, a mi im želimo puno sreće u narednom periodu i još mnogo novih projekata i pozitivnih primjera. 

Galerija slika

Cookie Consent with Real Cookie Banner