Proljeće je vrijeme za akciju održive zamjene sistema grijanja

U protekla dva mjeseca članovi projektnog tima REPLACE iz regije Kanton Sarajevo, održali su dva sastanka lokalne radne grupe s ciljem definiranja daljeg toka implementacije projektnih aktivnosti sa fokusom na aktivnosti kampanje zamjene neefikasnih sistema grijanja. Sastanci su održani u prostorijama općina Ilijaš i Novo Sarajevo.

Na sastancima je utvrđen plan za organizaciju aktivnosti postavljanja info štandova u ključnim institucijama, označavanje stambenih objekata koji se griju na obnovljive izvore energije i organizaciju dana „otvorenih kotlovnica“ kroz saradnju sa predstavnicima mjesnih zajednica te izradu tehno-ekonomskih studija izvodljivosti zamjene sistema grijanja za nekoliko domaćinstava u različitim dijelovima regije. Članovi radne grupe su također razgovarali i na temu Energetskog samita kao prioritetne aktivnosti čija je realizacija planirana u maju 2022. godine.

Članovi lokalne radne grupe u Kantonu Sarajevo kontinuirano daju svoj doprinos na realizaciji aktivnosti projekta REPLACE, kako kroz davanje stručnih savjeta, tako i kroz aktivno učešće u projektnim aktivnostima.

Projektni tim je već pokrenuo medijsku kampanju, a intenzivna realizacija projektnih aktivnosti za cilj ima ostvarivanje trajnog napretka u oblasti održivog snabdijevanja toplotnom energijom što iziskuje promjenu načina razmišljanja kroz donošenje informiranih odluka kao i odnosa stanovništva prema navedenom problemu.

Cookie Consent with Real Cookie Banner