REPLACE highlight u Bosni i Hercegovini: Donošenje inovacija u vrijeme globalne energetske krize – REPLACE studije pred-izvedivosti pomažu u prevladavanju prepreka ekološki prihvatljivijim sustavima grijanja

Zamjena sustava grijanja složen je proces koji zahtijeva uzimanje u obzir mnogih čimbenika kako bi zamjena rezultirala najboljim i najučinkovitijim rješenjem. REPLACE aktivnosti i alati nude inovativan pristup procesu zamjene, koji je lako razumljiv i dostupan , ne samo profesionalcima, već i krajnjim korisnicima.

Upravo je izrada predstudije izvodljivosti za zamjenu sustava grijanja jedna od inovativnih aktivnosti koja je po prvi put predstavljena i dostupna građanima Kantona Sarajevo (ciljane regije u Bosni i Hercegovini) – potpuno besplatno. od naknade.

Skupljanje podataka za proizvodnju prethodne studije izvodljivosti na info štandu projekta

Ova aktivnost predstavlja vrlo važan korak u promociji održivijih rješenja za sustave grijanja, posebno u periodu kada se građani Kantona Sarajevo suočavaju s globalnom energetskom krizom, vrlo visokim cijenama peleta , koje su u rujnu 2022. godine porasle za skoro 150% u odnosu na prethodnu godinu, što predstavlja veliku prepreku građanima da prijeđu na sustave grijanja koji koriste ovu vrstu energije. Stoga je vrlo važno krajnjim korisnicima staviti na raspolaganje sve alate i informacije koji im mogu pomoći da zamijene svoje sustave grijanja na najučinkovitiji i najisplativiji način.

Građani su iskazali poseban interes za izradu predstudija izvodljivosti tijekom promocije kampanje ZAMIJENI na info štandovima u općinama ciljne regije. Tom su prilikom prikupljeni podaci od krajnjih korisnika, nakon čega su članovi tima iz tvrtke Enova pristupili izradi studije, uz dodatne konzultacije s krajnjim korisnicima. Do sada je izrađeno ukupno 6 predstudija izvodljivosti za zamjenu sustava grijanja u stambenim zgradama na području općine Ilijaš i Novi Grad Sarajevo, a do kraja planirana je izrada još najmanje 4 studije u sklopu projekta. Planirano je da se ova aktivnost nastavi i nakon projekta i da postane standard prilikom zamjene sustava grijanja u domaćinstvima na području Kantona Sarajevo, ali i na području cijele Bosne i Hercegovine.

Cookie Consent with Real Cookie Banner