REPLACE highlight u Sloveniji: Holistička energetska obnova prema REPLACEu – obitelj iz Ljubljane, Slovenija ne mora brinuti o računu za struju

Jedan od primjera najbolje prakse REPLACE modela u Sloveniji je cjelovita energetska obnova kuće, u nizu, obitelji Županič u Ljubljani. Kao što je predviđeno projektom REPLACE, obitelj je ugradila klimatski prihvatljiv sustav grijanja, a ujedno je mjerama obnove smanjila potrošnju energije. Kuća se nalazi u gusto naseljenom dijelu Ljubljane. Investitor je i prije samog izvođenja radova prošao sve potrebne korake opisane u priručnicima REPLACE.

Obitelj je posjetila energetsko savjetovalište, gdje su dobili prve informacije o tome kako pristupiti projektu obnove, koje su najbolje opcije u vezi sustava grijanja i kako dobiti subvenciju. Prilikom izrade projekta koristili su se kalkulatorom ZAMJENA sustava grijanja uz pomoć stručnjaka iz IJS-a. I premda su već imali priključak na plinsku toplinsku mrežu, na temelju rezultata kalkulatora i podrške stručnjaka IJS-a konačno su se odlučili na investiciju u sustave grijanja temeljene na obnovljivim izvorima energije. Proces izrade projekta s arhitektom i inženjerima odvijao se od rujna 2020. do svibnja 2021., dok je obnova započela mjesec dana kasnije i završila u kolovozu 2022.

Sveobuhvatna energetska obnova obuhvatila je širok spektar provedenih mjera koje su se kretale od energetske obnove toplinske ovojnice zgrade, preko ugradnje energetski učinkovitijih prozora i vrata, ugradnje centralnog ventilacijskog sustava s povratom otpadne topline te ugradnja dizalice topline zrak-voda. Uz novi sustav grijanja ugrađeno je i podno grijanje s nisko temperaturnim razvodom. Novim načinom grijanja zamijenjen je stari kotao na lož ulje koji je koristio radijatorsko grijanje s visoko temperaturnim načinom grijanja (temperatura ulazne i izlazne vode 70/50 °C).

Obitelj se već uselila i uživa u toplinskoj udobnosti koju pruža njihova energetski učinkovita kuća. Dizalica topline trenutno radi za pripremu potrošne tople vode, jer do sada nije bilo potrebe za grijanjem objekta. U aktualnoj energetskoj krizi, kada cijene plina i ostalih energenata konstantno rastu, budućnost je neizvjesna za veliki dio građevinskog fonda. Korištenje dizalice topline kao obnovljivog sustava grijanja jamči zadovoljavajuću toplinsku udobnost po niskoj cijeni i oslobađa obitelj Županič poduzimanja bilo kakvih mjera za izbjegavanje visokih računa za energiju.

Cookie Consent with Real Cookie Banner