REPLACE highlight u Sjevernoj Makedoniji: Kupujete sustav grijanja za stambenu zgradu? SDEWES je izradio tehno-ekonomsku studiju za Sjevernu Makedoniju:

Ako razmišljate o kupnji obnovljivog sustava grijanja ne samo za vlastitu kuću, već i za stambenu zgradu, proces je lakši ako unaprijed procijenite isplati li se kupnja. REPLACE partner SDEWES razvio je tehno-ekonomsku studiju za reprezentativnu zgradu u regiji KaGoP koja je pokazala obećavajuće rezultate.

Studija je procijenila ekonomsku isplativost inverterskih dizalica topline (dizalice topline zrak-zrak) i fotonaponskih sustava te dijeljenje energije u višestambenoj zgradi. Analiza pruža analitičku, tehno-ekonomsku procjenu u vezi s dekarbonizacijom stambenog grijanja korištenjem zajedničke, zajednički proizvedene čiste električne energije iz fotonaponskih sustava. Ovo je vrijedna prilika za povezivanje energetskog sektora u lokalnom kontekstu. Za analiziranu zgradu sa sedam kućanstava utvrđeno je da će smanjiti račune za električnu energiju, smanjiti potražnju za energijom i vratiti investiciju u relativno kratkom roku.

Na temelju realističnog 3D simulacijskog modela zgrade, korištenjem softvera PVSol i alata za kalkulator grijanja REPLACE, koji je razvio SDEWES-Skopje, rezultati su pokazali da kada se umjesto otporničkog grijanja koriste toplinske crpke, primarna potražnja za električnom energijom za grijanje zgrade je smanjena za oko 3 puta, dok je ukupna potražnja za električnom energijom, s obzirom na potrošnju ostalih energenata kao što su rasvjeta, kuhanje, grijanje vode i sl., smanjena za oko 34%. Osim toga, električna energija preuzeta iz mreže dodatno se smanjuje za 16-26% ako se zajednički PV doda na krov zgrade, ovisno o veličini PV generatora.

Cookie Consent with Real Cookie Banner