REPLACE highlight u Hrvatskoj: Obnovljivi izvori grijanja i hlađenja u turističkom okruženju – Dan otvorenih vrata u Hrvatskoj

Otok Mali Lošinj u Jadranskom moru popularno je hrvatsko odredište za odmor. Kako se ljeti prostorije hlade, ne samo za stanovništvo otoka, već i za turiste, potražnja za energijom je prilično velika. Kako bi pokazao kako se potražnja može zadovoljiti sustavima obnovljivih izvora energije, REPLACE partner Energetski institut Hrvoje Požar (EIHP) organizirao je dan otvorenih vrata na otoku 12. ožujka 2022.

U suradnji EIHP-a i Grada Malog Lošinja odabran je vrlo zanimljiv primjer najbolje prakse: gospodin Šarlija ima kuću sa šest soba i koristi solarne panele za pokrivanje potrošnje, a baterije za skladištenje energije. Ondje često boravi tijekom ljeta, a uz to iznajmljuje prostor turistima. Na taj su način njegovi energetski zahtjevi prilično visoki tijekom ljeta, kada se cijeli prostor mora rashladiti kako bi se osigurao komfor svih stanara.

Na poziv EIHP-a i Grada Malog Lošinja odazvalo se 13 sudionika koji su u istoj situaciji kao i vlasnik. “Daje li sustav dovoljno energije?”, “Koji su zahtjevi za održavanje?” i “Koji je životni vijek opreme?” bila su neka od njihovih ključnih pitanja u vezi s čišćim opcijama za njihovo grijanje i hlađenje.

Domaćin g. Šarlija je neposredno na licu mjesta pokazao kako sustav funkcionira i potaknuo sve koji razmišljaju o implementaciji čišćih i zelenijih sustava da se to isplati. Najviše me veseli što sam dobio neovisan i pouzdan sustav, istaknuo je. Kako bi mogao odgovoriti na tehnička pitanja, g. Šarlija se čak potrudio dovesti svog instalatera na događaj koji je nadgledao cijeli proces i odabrao opremu.

Što se tiče cijelog procesa, EIHP se može osvrnuti na vrlo dobru suradnju sa svim uključenima; Gradu Malom Lošinju na pomoći u pronalasku lokacije i pozivanju građana na događaj, vlasniku koji je bio vrlo otvoren za prenošenje iskustava te sudionicima koji su pokazali veliki interes za temu.

Zaključak EIHP-a nakon posve uspješnog dana otvorenih vrata? Ovakvi događaji mogu pomoći svima koji su zainteresirani da poduzmu posljednji korak i odluče o boljoj opciji grijanja/hlađenja za svoj dom.

Cookie Consent with Real Cookie Banner