REPLACE highlight u Bosni i Hercegovini: Donošenje inovacija u vrijeme globalne energetske krize – REPLACE studije pred-izvedivosti pomažu u prevladavanju prepreka za sisteme grijanja koji su manje štetni po okoliš i klimu

Zamjena sistema grijanja je složen proces koji zahtijeva da se u obzir uzmu mnogi faktori kako bi zamjena rezultirala najboljim i najefikasnijim rješenjem. REPLACE aktivnosti i alati nude jedan inovativni pristup procesu zamjene, koji je lako razumljiv i prisutpačan, ne samo profesionalcima, već i krajnjim korisnicima.

Izrada studija pred-izvodljivosti za zamjenu sistema grijanja je upravo jedna od inovativnih aktivnosti koja je građanima Kantona Sarajevo (ciljna regija u Bosni i Hercegovini) prezentirana i dostupna po prvi put – i to potpuno besplatno.

Collecting data for the preparation of a pre-feasibility study at the project’s info hub

Ova aktivnost predstavlja jako važan korak u promociji održivijih rješenja za sisteme grijanja, naročito u periodu kada se građani Kantona Sarajevo suočavaju sa globalnom energetskom krizom, jako visokim cijenama peleta, koje su u septembru 2022. godine porasle gotovo za 150% u odnosu na prethodnu godinu, što predstavlja ogromnu prepreku za stanovnike da pređu na sisteme grijanja koje koriste ovu vrstu energenta. Stoga, jako je bitno učiniti dostupnim sve alate i informacije krajnjim korisnicima, koji im mogu pomoći da zamijene svoje sisteme grijanja na najefikasniji i najisplativiji način.

Posebnu zainteresiranost za izradu studija pred-izvodljivosti građani su iskazali prilikom promocije REPLACE kampanje na info štandovima u općinama ciljne regije. Tom prilikom su prikupljeni podaci od krajnjih korisnika, nakon čega su članovi tima iz kompanije Enova krenuli u izradu studija, uz dodatne konsultacije sa krajnjim korisnicima. Do sada je izrađeno ukupno 6 studija pred-izvodljivosti za zamjenu sistema grijanja u stambenim objektima na području Općina Ilijaš i Novi Grad Sarajevo, te je do kraja projekta planirana izrada još najmanje 4 studije. Planirano je da se ova aktivnost nastavi i nakon projekta i da postane standard prilikom zamjene sistema grijanja u domaćinstvima na području Kantona Sarajevo, ali i na području cijele Bosne i Hercegovine.

Cookie Consent with Real Cookie Banner