REPLACE highlight u Hrvatskoj: Obnovljivi izvori grijanja i hlađenja u turističkom okruženju – Dan otvorenih vrata u Hrvatskoj

Otok Mali Lošinj u Jadranskom moru popularno je hrvatsko odredište za odmor. Kako se ljeti sobe hlade, ne samo za stanovništvo otoka, već i za turiste, potražnja za energijom je prilično velika. Kako bi pokazao kako se potražnja može zadovoljiti obnovljivim energetskim sustavima, REPLACE partner Energetski institut Hrvoje Požar (EIHP) organizovao je dan otvorenih vrata na otoku 12. marta 2022. godine.

U suradnji EIHP-a i Grada Malog Lošinja odabran je vrlo zanimljiv primjer najbolje prakse: gospodin Šarlija ima kuću sa šest soba i koristi solarne panele za pokrivanje potrošnje, a baterije za skladištenje energije. Tu često boravi tokom ljeta, a pored toga i iznajmljuje prostor turistima. Na taj način su njegovi energijski zahtjevi prilično visoki tokom ljeta, kada se cijeli prostor mora rashladiti kako bi se osigurao komfor svim stanarima.

Pozivu EIHP-a i Grada Malog Lošinja odazvalo se 13 učesnika, koji su u istoj situaciji kao i vlasnik. „Da li sistem obezbeđuje dovoljno energije?“, „Koji su zahtevi za održavanje?“ i „Koji je vijek trajanja opreme?“, bila su neka od njihovih ključnih pitanja u vezi sa čišćim opcijama za njihovo grijanje i hlađenje.

Direktno na licu mesta, domaćin gospodin Šarlija je pokazao kako sistem funkcioniše i ohrabrio sve koji razmišljaju o implementaciji čistijih i zelenijih sistema da se isplati. „Najviše me raduje što sam dobio nezavisan i pouzdan sistem“, istakao je. Da bi mogao da odgovori i na tehnička pitanja, gospodin Šarlija se čak potrudio i doveo svog instalatera na događaj, koji je nadgledao ceo proces i odabrao opremu.

Što se tiče cijelog procesa, EIHP se može osvrnuti na vrlo dobru saradnju sa svima uključenima; od Grada Malog Lošinja za njihovu pomoć u pronalaženju lokacije i pozivom građana na događaj, do vlasnika koji je bio vrlo otvoren za prenošenje svojih iskustava i učesnika koji su pokazali veliko zanimanje za temu.

Zaključak EIHP-a nakon potpuno uspješnog dana otvorenih vrata? Ovakvi događaji mogu pomoći svima onima koji su zainteresirani da naprave posljednji korak i odluče za bolju opciju grijanja/hlađenja za svoj dom.

Cookie Consent with Real Cookie Banner