REPLACE highlight u Njemačkoj: Terenski obilazak privatnih i komunalnih vrelovodnih mreža

Mreže grijanja na obnovljive izvore energije mogu biti dobra poluga za zaštitu klime: osim što zamjenjuju pojedinačne sustave grijanja, opskrbljuju čitave ulice toplinom koja je prihvatljiva za klimu. Istodobno nude mogućnost neovisnosti o fluktuirajućim cijenama energije i isporuke nafte i plina iz inozemstva te uštedu novca. Ali kako se planiraju, grade i upravljaju toplinske mreže?

Tijekom dva izleta u proljeće 2022. zainteresirani “imitatori” i budući kupci mogli su na licu mjesta dobiti uvid u ukupno osam pogona. U gusto šumovitom Oberlandu rade s ostacima šumskog drva, ili kao što je energetski konzultant Andreas Scharli iz Energiewende Oberland izjavio tijekom obilazaka: „Niti jedno drveće se ne siječe jer trebamo drvnu sječku. Drvo se siječe za održavanje šuma, sječu i pilanu, ali ne i za proizvodnju drvne sječke.”

Tijekom prvog susreta četiri poljoprivrednika otvorila su vrata svojih tzv. ruralnih sustava grijanja. Uz poljoprivredu, iz staklenika opskrbljuju toplinom svoje obitelji i do dvanaest susjednih kućanstava. Ovdje unose vlastite šumske ostatke za sustav grijanja na drvnu sječku i tako stvaraju dodatnu vrijednost za vlastito gospodarstvo. Njihove preporuke za imitatore kretale su se od savjeta o dobrom uredu za planiranje i potrebi za sposobnim inženjerima grijanja do podrške neutralnog partnera kao što je Bürgerstiftung Energiewende Oberland, koji pruža informacije o pitanjima subvencija i cijena. Održana su četiri posjeta u suradnji sa zamjenikom regionalnog poljoprivrednika.

Tijekom drugog dogovora bilo je moguće obići četiri komunalne toplinske mreže. Osim općinskih zgrada kao što su vrtići, škole ili gradske vijećnice, oni griju i privatne kuće. Zainteresirani predstavnici općina, dobavljači drvne sječke, budući investitori, ali i građani mogli su pogledati iza kulisa i postaviti pitanja, npr. o razvoju, radu, održivom korištenju energije drva ili fine prašine. Posjeti su organizirani i provedeni u suradnji između Energiewende Oberland i općinskih operatera. Obje ekskurzije naišle su na veliki interes s ukupno 60 sudionika. Na licu mjesta, operateri postrojenja i planeri, kao i energetski konzultant Andreas Scharli iz Energiewende Oberland dali su informacije.

U istom razdoblju, oko 60 sudionika, uključujući gradonačelnike, arhitekte i energetske konzultante, dobilo je pregled onoga što treba uzeti u obzir pri planiranju toplinskih mreža na informativnom događaju koji je organizirao Energiewende Oberland u sklopu projekta REPLACE toplinske tranzicije koji financira EU.

Cookie Consent with Real Cookie Banner