REPLACE highlight u Španjolskoj: Gdje zamjena starih kotlova štedi još više CO 2 i novca – uspješna obnova sustava grijanja u Castilla y Leonu, središnja i sjeverna Španjolska:

Kako bi se fosilna goriva zamijenila obnovljivim izvorima energije, španjolski REPLACE partneri EREN i Escan promiču korištenje biomase u zgradama i domovima. A kako bi uštedjeli posebno veliku količinu emisija CO 2 i podržali Europu da postane klimatski neutralna do 2050., REPLACE partneri usredotočili su se na posebno profitabilnu regiju u Španjolskoj.

Kroz suradnju Radne skupine stvorene u projektu REPLACE, u Kastilji i Leónu u središnjoj i sjevernoj Španjolskoj odvija se instalacija ekološki prihvatljivih sustava na biomasu. Ovdje se sustavi na biomasu uglavnom koriste u zgradama malih sela i gradova srednje veličine, gdje su potrebe za grijanjem veće od prosječnih nacionalnih parametara zbog duljih zima.

Na taj način zamjena dizelskih ili plinskih sustava biomasom značajno smanjuje potrošnju energije, emisiju CO 2 i troškove za korisnike ovih zgrada. Poboljšani sustavi grijanja i tople vode na biomasu u usporedbi sa zamijenjenim starim dizelskim kotlovima ostvaruju ne samo energetsku, već i ekonomsku uštedu od 60% u slučaju peleta, odnosno blizu 80% u slučaju drvne sječke. S obzirom na trenutnu energetsku krizu i visoke cijene energije uzrokovane ruskim agresorskim ratom u Ukrajini, rokovi povrata su manji/kraći.

Nakon što prođu verifikacijski test, kotlovi i domovi dobivaju oznaku REPLACE 100% obnovljivo grijanje, koja se prikazuje na kotlu i izvan njihovih domova. Ova oznaka ima za cilj podržati promjenu načina razmišljanja drugih susjeda i posjetitelja, kroz bolje razumijevanje stvarnih prednosti zamjene sustava grijanja na fosilna goriva.

ESCAN podržava EREN u praćenju cjelokupnog procesa i postavlja posebne oznake na objekte i kotlovnice koje zadovoljavaju ciljeve učinkovitosti i niskog zagađenja. Posljednji verifikacijski posjeti bili su usmjereni na dvije instalacije od 120 kW za grijanje gradske vijećnice i zgrade muzeja u gradu El Tiemblo, kao i instalaciju s dva kotla od 150 kW za pet zgrada. U Salamanci je dodijeljena oznaka ZAMJENA 100% obnovljivog grijanja za 2 kotla od 200 kw za kućanstva u centru grada.

https://escansa.es/en/the-european-project-replace-meets-objectives/ .

Cookie Consent with Real Cookie Banner