Začarani krug energetskog siromaštva: Kako prevladati ovaj globalni problem?

U ponedjeljak, 20.03.2023. godine, u okviru EU Horizon projekta REPLACE, održan je trening pod nazivom: “Suzbijanje energetskog siromaštva u Bosni i Hercegovini – prvi korak energetske tranzicije”, u Hotelu Courtyard by Marriott Sarajevo.

Na treningu su učešće uzeli predstanici/e resornih ministarstava, lokalnih jedinica samouprave, proizvođača i instalatera sistema grijanja, kao i nevladinih organizacija iz Kantona Sarajevo.

Trening je imao za cilj podizanje svijesti o problemu energetskog siromaštva u Bosni i Hercegovini, a predavanja su obuhvatila niz tema, uključujući energetsko siromaštvo u kontekstu energetske tranzicije, predstavljanje postojećeg zakonskog okvira, pokazatelja energetskog siromaštva u BiH, kao i mogućih mjera za prevazilaženje ovog problema u zemlji.

Nakon prezentacija, učesnici su imali priliku da učestvuju u diskusiji o izazovima s kojima se suočavaju u svojim radnim oblastima, kao i o strategijama i dokumentima koji su doneseni po pitanju rješavanja energetskog siromaštva u Kantonu Sarajevo. Svi učesnici su dali značajan doprinos diskusiji, što je dovelo do konstruktivnih razmjena ideja i mišljenja. Ovaj trening je bio važan korak u aktualiziranju problema energetskog siromaštva u Bosni i Hercegovini. Nadamo se da će ova tema i dalje biti u fokusu svih relevantnih aktera kako bi se osigurao kvalitetniji i zdraviji život za sve građane.

Cookie Consent with Real Cookie Banner