Zajedno postižemo više – kolektivne akcije u okviru projekta REPLACE

Kolektivno djelovanje može učiniti toplinsku tranziciju pristupačnijom, postići tehnički učinkovitije rezultate i unaprijediti temu ekološki prihvatljivog grijanja i hlađenja. Na projektnom sastanku održanom 6. travnja 2022. godine, REPLACE partneri su predstavili mogućnosti i inicijative koje implementiraju u svojim regijama.

Austrijska energetska agencija pokrenula je u Austriji „sve na jednom mjestu“ platformu koja će biti dostupna online u svibnju, nudeći zamjenu sustava grijanja u jednom cjelovitom paketu. Zaista jednostavno, od neutralnog proizvoda, nezavisnog besplatnog savjeta, preko uklanjanja starog sustava grijanja do ugradnje i postavljanja novog. Uključena je i kampanja za oslobađanje od nafte i gasa, informativne večeri za krajnje korisnike i financijska podrška.

ENOVA u Bosni i Hercegovini organizira zajednički otkup peleta na području općine Ilijaš. Organizaciji akcije prethodit će sastanak predstavnika mjesnih zajednica, lokalnih prodavača peleta i projektnog tima kako bi se dogovorili najbolji uvjeti za provedbu ove akcije.

Planirana je i zajednička nabava energenata kako u Bugarskoj tako i u Španjolskoj. U Bugarskoj, BSERC organizira zajedničku nabavu peleta, čime će se postići bolje cijene za krajnje kupce. U Španjolskoj, cilj EREN-a i ESCAN-a je okupiti dionike koristeći logističke proizvodne centre, čime se omogućavaju povoljnije cijene za male dobavljačke tvrtke. Na kraju, i kupci i dobavljači će imati koristi od suradnje.

U Primorsko-goranskoj županiji u Hrvatskoj, EIHP planira kontaktirati potrošače kako bi ih potaknuo da sudjeluju na natječaju za energetsku obnovu zgrada, koji bi uskoro trebao biti objavljen za ovu regiju. Ako je zainteresirana veća grupa potrošača, EIHP bi također kontaktirao proizvođače peleta i razgovarao s njima o popustu na veću količinu kako bi grupa mogla zajedno kupiti pelet.

U Njemačkoj je fokus na toplinskim mrežama. U ruralnoj regiji Gornje Bavarske, dionici koje žele da koriste sistem daljinskog grijanja koji je prihvatljiv za okolinu za nekoliko zgrada dobili su savjet na informativnom događaju. Tijekom provedbe zainteresovani mogu dobiti i podršku, primjerice u određivanju cijene toplinske energije, odabiru oblika tvrtke ili savjetovanju o financiranju.

U Sjevernoj Makedoniji, SDEWES provodi studiju izvodljivosti za postojeće zgrade. Studijom će se procijeniti ekonomska isplativost za grupe stanova koji zajednički kupuju inverterske toplinske pumpe i PV-jeve. Istodobno, planirano je da grupa djeluje kao energetska zajednica koja interno dijeli električnu energiju.

U Sloveniji, projektni partner Institut Jožef Stefan organizuje zajedničku nabavu opreme za grijanje i hlađenje na obnovljive izvore energije. Zajednička kupnja dio je kampanje postepenog ukidanja loživog ulja u kojoj krajnji korisnici treba da saznaju više sustavima grijanja i hlađenja na obnovljive izvore energije. Nakon uspješnog odgovaranja na upitnik, oni tada mogu dobiti vaučer za zamjenu kotla na ulje za toplinsku pumpu. Osim toga, REPLACE rezultati će biti predstavljeni na nacionalnom portalu za „energetsku efikasnost u domaćinstvima“. Glavni alat projekta, REPLACE kalkulator, bit će integriran u nacionalni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava.

Podnose se brojne inicijative, a svi koji žele, dobrodošli su da ih implementiraju kako bi unaprijedili toplotnu tranziciju.

Cookie Consent with Real Cookie Banner