Калкулатор на отоплителната система REPLACE – уебинар през юни 2021 г.

Калкулаторът на REPLACE ще бъде на разположение на 9 езика, включително български. Крайните потребители, инсталаторите (посредниците) и инвеститорите ще могат да оценяват предварително дейностите си по подмяна на отоплението със системи на ВИ в съществуващи сгради. Калкулаторът е замислен и като своеобразен бял етикет – инсталаторите, доставчиците и други заинтересовани лица ще могат да поставят калкулатора на интернет страниците си и да го използват за целите на бизнеса си.

Последните детайли по инструмента бяха уточнени от международния екип на REPLACE на уебинар на 15 юни. Австрийската енергийна агенция представи функционалностите и характеристиките му, като стана ясно, че калкулаторът позволява да се извършват калкулации не само за еднофамилни къщи, но и за сгради с апартаменти до 1,500 m². Осигурен е лесен за използване режим за крайни потребители, който се допълва от задълбочен експертен режим, а резултатите се показват графично по четири различни начина.

За да се гарантира, че потребителите на инструмента получават резултати, адаптирани към техните регионални условия, екипът на REPLACE се научи как да проверява и коригира цялата информация в калкулатора. По този начин партньорите по проекта не само администрират текстовете на калкулатора на 9 езика, но и поддържат актуални данните – за инвестиции, налични субсидии и годишни експлоатационни разходи за различните варианти на отопление.

Калкулаторът на REPLACE се базира на изпитания инструмент Hexit на Австрийския енергиен институт Форарлберг. След като бъде адаптиран за международно приложение, инструментът ще бъде достъпен от юли и ще може да се използва до края на 2025 г., като съдържанието му редовно ще се актуализира.

Cookie Consent with Real Cookie Banner