Drugi projektni sastanak REPLACE – virtuelan i produktivan

Drugi sastanak konzorcija REPLACE-a održan je 19. i 20. maja 2020. Prvobitno je planirano da se održi u jednoj od partnerskih regija projekta, Bavarskom Oberlandu u Njemačkoj, ali zbog COVID19 mjera, sastanak je promijenjen u virtualni, i ipak je rezultirao produktivnim diskusijama. Osim 12 projektnih partnera, tim je ovaj put mogao pozdraviti i tri člana savjetodavnog odbora:

Gerhard Löffler iz Ureda vlade države Salzburg i šef Odjela za energetsku ekonomiju i energetsko savjetovanje. Horia Petran, stariji znanstveni saradnik i koordinator rumunskog centra za znanje o građevinarstvu, u Nacionalnom institutu za istraživanje i razvoj u građevinarstvu „URBAN – INCERC“. I Øyvind Skreiberg iz Norveške, glavni naučnik stacionarne bioenergije u SINTEF-u.

Tim REPLACE mogao bi imati veliku pomoć od savjeta članova odbora koje se odnose na njihovo iskustvo i rad, ali i na glavne teme sastanka, poput istraživanja o okvirnim uslovima za dekarbonizaciju sektora grijanja i hlađenja, istraživanje percepcije, interesa i potreba ciljnih grupa REPLACE-a , razvoj instrumenata za zamjenske kampanje poput matrice sistema grijanja, smjernice za potrošače, posrednike i investitore te prikupljanje primjera najbolje prakse. Drugo ključno pitanje bilo je formiranje lokalnih radnih grupa u svakoj projektnoj regiji, gdje će oni podržati pripremu i usmjeravanje regionalnih kampanja za zamjenu.

Cookie Consent with Real Cookie Banner