Jesmo li spremni na dekarbonizaciju sistema grijanja?

Projektni tim kompanije Enova je organizirao 2 trening programa s fokusom na dekarbonizaciju sistema grijanja, 23. i 24. septembra 2021. godine, u hotelu Courtyard by Marriott Sarajevo. Tema prvog treninga je bio strateški i zakonski okvir, sa učešćem donosioca odluka iz ove oblasti, te koje su mogućnosti regije Kantona Sarajevo za napredak u tom kontekstu. Drugi trening je bio fokusiran na tehnička rješenja za dekarbonizaciju sistema grijanja te opcije zamjene koje su dostupne na tržištu u regiji. 

Ukupno 8 predavača, vrhunskih stručnjaka, su podijelili svoja i znanja i iskustva sa preko 35 učesnika, predstavnika lokalnih zajednica, nevladinih organizacija, projektanata, instalatera, prodavača i distributera opreme za grijanje, dimnjačara, investitora, i drugih ciljnih grupa.

Kroz praktične primjere i studije slučaja, učesnici su imali priliku vidjeti kako se primjenom mjera energijske efikasnosti smanjuje potrošnja energije te se pri tome ostvaruju uštede i doprinosi smanjenju štetnih utjecaja na okoliš i klimu. 

Također, učesnici su se upoznali sa tehnologijama grijanja na obnovljive izvore energije koji su dostupni u regiji i koji su primjenjivi za stambene objekte na području Kantona Sarajevo, sa njihovim osnovnim tehničkim zahtjevima, ali i mnogim benefitima koje oni donose. 

Jedan od glavnih zaključaka treninga svakako je bio da ključni koraci za dekarbonizaciju u sektoru snabdijevanja toplotnom energijom uključuju:

  1. Zamjena postojećih sistema na fosilna goriva sa ADEKVATNIM alternativama koje su DOSTUPNE na tržištu.
  2. Poboljšanje energijske efikasnosti objekta je neizostavan dio procesa za uvođenje održivog sistema grijanja te predstavlja osnovni preduvjet prilikom donošenja odluke za zamjenu.
Cookie Consent with Real Cookie Banner