REPLACE kampanje u Gradu Zagrebu i u tri pogranične županije, Hrvatska 2021

REGEA je institucija koja od svog osnutka pruža stručnu potporu na području održivog korištenja energije županijama, gradovima i općinama Sjeverozapadne Hrvatske.

Poseban naglasak kroz projekt REPLACE stavljen je na aktivnosti poticanja korištenja sustava obnovljivih izvora energije kroz sve faze provedbe projekata iskorištavanja obnovljivih izvora energije (informiranje, savjetovanje i edukacija o korištenju obnovljivih izvora energije ciljanim skupinama – djeca, mladi, građani, poduzetnici, djelatnici gradskih i županijskih uprava, koordinacija izrade projektne dokumentacije i pomoć kod pripreme javnih poziva za dobivanje bespovratnih izvora financiranja) u ciljanim regijama (Krapinsko-zagorska županija, Karlovačka županija, Zagrebačka županija i grad Zagreb).

Od ožujka 2021. REGEA aktivno provodi kampanje u pilot regijama kako bi motivirala potrošače o održivim rješenjima grijanja te kako bi ih potakla na zamjenu neučinkovitih sustava grijanja i hlađenja učinkovitijim, „zelenijim“ alternativama.

Grad Velika Gorica i Razvojna agencija VEGORA su na Dan obnovljivih izvora energije 26.04. 2021. zajedno sa Regionalnom energetskom agencijom Sjeverozapadne Hrvatske održali online press konferenciju gdje je najavljeno da Grad objavljuje 3 javna poziva za građane za ugradnju sustava na obnovljive izvore energije (Javni poziv za sufinanciranje korištenja obnovljivih izvora energije za proizvodnju električne energije u kućanstvima za vlastitu potrošnju, Javni poziv za sufinanciranje zamjene neučinkovitih ložišta za obiteljske kuće sa dizalicama topline na području Grada Velike Gorice te Javni poziv za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća na području Grada Velike Gorice). Natječaji su u tijeku, rok za podnošenje prijava traje do utroška sredstava, odnosno do kraja 2021. godine.

U sklopu projekta „Poticanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u kućanstvima“ Zagrebačka županija raspisala je javni natječaj vrijedan 1,3 milijuna kuna kojim će sufinancirati ugradnju fotonaponskih sustava, kondenzacijskih plinskih kotlova i kotlova na biomasu (peleti/drva) u obiteljskim kućama na svom području. Javni natječaj bio je otvoren do 1. travnja 2021. godine. Prema rezultatima natječaja , 25 ljudi instalirat će fotonaponske sustave, 6 kotlova na biomasu (na pelet / drvo) i 71 kondenzacijski plinski kotao. REGEA je bila zadužena za upravljanje projektnom dokumentacijom. Osim lokalnog financiranja, očekuje se i nacionalni program subvencioniranja od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za sufinanciranje energetske obnove postojećih obiteljskih kuća a jedna od mjera je povećanje toplinske zaštite elemenata vanjske ovojnice grijanog prostora te ugradnja sustava za korištenje obnovljivih izvora energije.

Na samom ulazu u zgradu VG Goričanke postavljen informacijski kutak za građane Velike Gorice sa brošurama i letcima projekta REPLACE te tehničkim materijalima od proizvođača opreme koji se bave ugradnjom sustava na obnovljive izvore energije. U zgradi se nalaze gradska komunalna – VG Komunalac, VG Vodoopskrba, VG Čistoća i Gradsko stambeno gospodarstvo. Građani u komunalni centar dolaze plaćati račune za parking, vodnu naknadu, priključak za vodi, naknadu za smeće is sl., a pritom se mogu informirati o sustavima grijanja i hlađenja na obnovljive izvore energije. Info kutak opremljen je eksponatom solarnog kolektora, predstavlja polazno mjesto edukacije i informiranja o prednostima ugradnje sustava na obnovljive izvore energije. Info kutak  je zamišljen kao mjesto na kojem svaki građanin grada Velike Gorice može potražiti informacije koje ga zanimaju, a koje su mu potrebne kako bi njegov život bio kvalitetniji i energetski učinkovitiji. Mjesto je to koje građanima omogućava da na brz i jednostavan način dođu do informacija o aktualnim nacionalnim natječajima za obiteljske kuće  (povećanje energetske učinkovitosti, ugradnja sustava obnovljivih izvora energije) te o aktualnim natječajima Grada Velike Gorice. Info kutak će se sukladno dinamici projekta nadopunjavati korisnim i aktualnim informacijama.

REGEA je s  gradom Velika Gorica održala 22. svibnja 2021. informativnu radionicu za krajnje potrošače u mjestu Buševec. Radionica je bila namijenjena građanima koji imaju stare neučinkovite sustave na lož ulje a željeli bi ih zamijeniti učinkovitijim sustava na obnovljive izvore energije. Buševec ima novoosnovanu energetsku zajednicu koja ima za cilj razvijati projekte iz područja održive energije. REGEA će podržati lokalnu Energetsku zajednicu kroz projekt REPLACE te stvoriti preduvjete za učinkovitu komunikaciju između građana i pružatelja usluga vezano uz grijanje te olakšati proces kupnje i instalacije novog sustava grijanja.

Na radionici svim sudionicima podijeljeni su materijali izrađeni u sklopu projekta –Rješenje za dekarbonizaciju grijanja stambenih objekata – Priručnik za instalatere, vodoinstalatere, dimnjačare i ulagače te tehnički listovi proizvođača opreme koji se bave ugradnjom sustava na obnovljive izvore energije.

Cookie Consent with Real Cookie Banner