REPLACE poudarki; Hrvaška – Ogrevanje in hlajenje na obnovljive vire energije v turističnem okolju – Dan odprtih vrat na Hrvaškem

Otok Mali Lošinj v Jadranskem morju je priljubljena hrvaška počitniška destinacija. Poleti se prostori ne hladijo le za otoške prebivalce, temveč tudi za turistične goste, zato je povpraševanje po energiji precej veliko. Da bi prikazali, kako lahko sistemi obnovljivih virov energije zadovoljijo povpraševanje, je partner REPLACE Energetski inštitut Hrvoje Požar (EIHP) 12. aprila 2022 organiziral dan odprtih vrat na Otoku.

V sodelovanju med EIHP in mestom Mali Lošinj je bil izbran zanimiv primer dobre prakse:  hiša s šestimi sobami g. Šarlija, ki uporablja sončne celice za pokrivanje porabe ter baterije za shranjevanje električne energije. Tam pogosto prebiva poleti, poleg tega pa prostor oddaja turistom. Tako so njegove energetske zahteve poleti precej visoke, ko je potrebno ohladiti vse prostore, da se zagotovi ustrezno udobje za vse stanovalce.

Na povabilo EIHP in mesta Mali Lošinj se je odzvalo 13 udeležencev, ki so v takem položaju kot lastnik iz primera dobre prakse. “Ali sistem zagotavlja dovolj energije?”, “Kakšne so zahteve po vzdrževanju?” in “Kakšna je življenjska doba opreme?” je bilo nekaj njihovih ključnih vprašanj v povezavi s trajnostnimi načini ogrevanja in hlajenja.

Skozi celoten proces, se lahko EIHP izpostavi zelo dobro sodelovanje z vsemi vpletenimi; od mesta Mali Lošinj, s pomočjo pri iskanju lokacije in s povabilom občanov na dogodek, do lastnika, ki je bil zelo odprt za delitev svojih izkušenj in udeležencev, ki so pokazali veliko zanimanja za temo. Zaključek EIHP po povsem uspešnem dnevu odprtih vrat? Tovrstni dogodki lahko pomagajo vsem zainteresiranim, da naredijo korak naprej in se odločijo za trajnostno možnost ogrevanja/hlajenja svojega doma.

Cookie Consent with Real Cookie Banner