REPLACE poudarki, Severna Makedonija – Nakup ogrevalnega sistema za večstanovanjski objekt – SDEWES je razvil tehnično-ekonomsko študijo za Severno Makedonijo

Partner REPLACE SDEWES je razvil tehnično-ekonomsko študijo za reprezentativno stavbo v regiji KaGoP, ki je pokazala obetajoče rezultate.

Študija je ocenila ekonomsko upravičenost skupnega nakupa inverterskih toplotnih črpalk (toplotne črpalke zrak-zrak), PV sistemov ter souporabe energije v večstanovanjski stavbi. Analiza zagotavlja analitično, tehnično-ekonomsko oceno trajnostnega ogrevanja v stanovanju, z uporabo skupno proizvedene trajnostne električne energije iz PV sistemov. To je dragocena priložnost za povezovanje energetskega sektorja v lokalnem kontekstu. Za analizirano stavbo s sedmimi gospodinjstvi je bilo ugotovljeno, da bi zmanjšali račune za elektriko, zmanjšali potrebo po energiji in povrnili naložbo v relativno kratkem času.

Na podlagi 3D simulacijskega modela stavbe z uporabo programske opreme PVSol in orodja REPLACE kalkulatorja, ki ga je razvil SDEWES-Skopje, so rezultati pokazali, da je pri uporabi toplotnih črpalk namesto uporovnega ogrevanja potreba po primarni električni energiji za ogrevanje stavbe manjša za približno 3-krat, medtem ko se skupna potreba po električni energiji ob upoštevanju druge porabe energije, kot je razsvetljava, kuhanje, ogrevanje vode itd., zmanjša za približno 34 %. Poleg tega se dodatno zmanjša potrebno količino električne energije iz omrežja za 16-26 %, če se na streho stavbe doda skupna PV, kar pa je odvisno od velikosti PV generatorja.

Cookie Consent with Real Cookie Banner