Skupa energija čini grijanje zamkom za troškove: besplatni alati pomažu pri zamjeni grijanja

Matrica grijanja pokazuje koji sustavi grijanja su najprikladniji za koje domove. Kalkulator grijanja određuje godišnje troškove i pomaže pronaći najbolje rješenje za dom.

“Cijene energije su u posljednje dvije godine porasle isto kao i tijekom naftne krize 1973. To predstavlja probleme za mnoga kućnstva, jer je grijanje na naftu, prirodni plin ili ugljen posebno poskupjelo”, kaže Herbert Tretter, koji koordinira EU projekt REPLACE. Da bi se izbjegla “zamka za troškove grijanja”, zamijeniti stare, neučinkovite i uglavnom štetne za okoliš i klimu, sustave grijanja, itekako ima smisla. „Sustavi grijanja koji koriste lož ulje, prirodni plin ili ugljen, ne samo da troše mnogo novca, već su također, među svim dostupnim tehnologijama za grijanja prostora, oni koji najviše štete okolišu i klimi”, nastavlja Tretter. Kako bi se olakšao prijelaz na novi sustav grijanja, koji je manje štetan po okoliš i klimu, dva neovisna, besplatna internetska alata dostupna su na 9 jezika u sklopu EU projekta REPLACE.

Matrica grijanja

Matrice grijanja pokazuju koji sustavi grijanja su najprikladniji za koje kuće.

Kalkulator grijanja

Kalkulator grijanja pokazuje godišnje troškove i pomaže u pronalaženju najboljeg rješenja za kuću.

Toplinska izolacija i ušteda energije

U principu, prvi korak bi trebao biti toplinska izolacija zgrade prije zamjene sustava grijanja. Time se može uštedjeti otprilike polovica energije, a time i troškova. Ali manje skupe mjere se također isplate: „Ako se, primjerice, izoluje strop gornjeg kata, može se uštedjeti oko 15 do 20% energije potrebne za grijanje. Ovu mjeru često može i korisnik sam provesti i isplati se za kratko vrijeme“, kaže stručnjak Herbert Tretter.

Osim toga, razne dobre prakse, kao i savjeti, dostupni su na web stranici REPLACE-a: Na primjer, ako se sobna temperatura snizi samo za 1 stupanj, to štedi 6% potrebne energije. ” Ako termostat postavite na 21 stupanj umjesto na 24 stupnja tijekom cijelog perioda grijanja zimi, potrebno vam je 18% manje energije”, objašnjava Tertter.

O REPLACE-u

Glavni cilj REPLACE-a je informirati i motivirati ljude u Europi da svoje stare i neučinkovite sustave grijanja zamjene alternativama koje ne štete okolišu. To je neophodno kako bi se postigli klimatski ciljevi i Europa postala neovisna od nafte, ugljena i prirodnog plina. Projekt, koji financira EU u okviru programa Horizont 2020, sprovodi Austrijska agencija za energiju sa 10 partnera u 9 evropskih regija sa 8 milijuna stanovnika do travnja 2023. godine. Jedinstvena karakteristika projekta je pristup uključivanja svih dionika na licu mjesta, poput političara, stručnih udruga, distributera energije, krajnjih korisnika i mnogih drugih, te razvijanja odgovarajućih mjera.

https://replace-project.eu

Cookie Consent with Real Cookie Banner