REPLACE akcije su spremne za početak – sastanak konzorcija, travanj 2021.

Sastanak REPLACE konzorcija  u travnju pokazao je da: Nakon faze intenzivnog pripremnog rada, akcije za održivo grijanje i hlađenje spremne su za početak u 10 europskih regija! Primjeri najboljih praksi spremni su za upotrebu, gdje dionici mogu pogledati što su drugi već primijenili u pogledu sustava grijanja i hlađenja na obnovljive izvore energije.

Dostupan je i tehnički priručnik za krajnje potrošače – i onaj za posrednike i investitore onoliko koliko je spreman – koji predstavlja npr. prednosti održivih sustava, sustava između kojih možete birati i odgovora na često postavljana pitanja. A REPLACE matrice i REPLACE kalkulator sustava grijanja su pri kraju. Od srpnja pa nadalje, online alati omogućit će ljudima da na prvi pogled vide koji je održivi sustav najprikladniji za njihov objekt i urade proračun za zamjenske projekte, npr. u pogledu uštede CO2 i troškova.

Završetak ovih alata istovremeno omogućuje pokretanje REPLACE kampanja koje se održavaju u 10 REPLACE regija, od zapadne preko srednje do jugoistočne Europe, do kolovoza 2022. Provedba kampanja bila je stoga fokus i na sastanku konzorcija u travnju: Koje se aktivnosti trenutno u tijeku i koji su izazovi? Koje aktivnosti imaju najveći utjecaj i kako su krajnji potrošači, posrednici i investitori u regijama informirani o akcijama?

Primjerice, u Sloveniji je već održan prvi webinar koji je informirao energetske savjetnike o tehničkim priručnicima, matricama za grijanje i drugim alatima i predstavio uporabu dizalica toplone. U Hrvatskoj i Sjevernoj Makedoniji uspostavljeni su informativni štandovi kako bi se osigurao namjenski prostor za promoviranje grijanja i hlađenja na obnovljive izvore. A u Austriji se trenutno vrši provedba akcije “zamjena kotla na jednom mjestu” sa test fazom u ljeto 2021. godine. Akcije u svim ostalim regijama su također započete ili su u pripremi, poput podrške korištenju pokretnih spremnika za grijanje, olakšavanje kolektivnih akcija poput realizacije mreža daljinskog grijanja ili ponuda događaja otvorenih vrata za predstavljanje realiziranih projekata održivih sistema grijanja ili hlađenja.

Izazov koji ostaje prisutan u svim regijama je pandemija COVID-19. Iako bi to moglo otežati kampanje uživo, ovisno o regionalnoj situaciji, ili može imati utjecaj na ulaganja u obnovljive izvore energije, aktivnosti REPLACE projekta su pokrenute, prilagođene odgovarajućoj situaciji, radi promicanja održivog grijanja i hlađenja u Europi.

Cookie Consent with Real Cookie Banner