REPLACE vodi prema održivom grijanju i hlađenju – praktični alati uskoro kompletirani

Iako COVID-19 otežava održavanje sastanaka, posebno na internacionalnom nivou, REPLACE projekat neprestano napreduje. Online sastanak konzorcija 16. septembra 2020. potvrdio je: Niz praktično orijentiranih alata za podršku krajnjim korisnicima, posrednicima i investitorima u njihovim zamjenskim aktivnostima će biti spreman u bliskoj budućnosti:

  • Kako krajnji korisnici, posrednici i investitori percipiraju obnovljivo grijanje i hlađenje? Koje izvore informacija koriste? A koje prepreke, izazove i potrebe vide pri zamjeni neefikasnih sistema održivim? Provedeni su brojni intervjui u svim partnerskim regijama. Odgovarajući izvještaji će pružiti uvid od oktobra 2020. i formirati osnovu za REPLACE kampanje.
  • REPLACE matrice grijanja pružit će – na jasan i upravljiv način – vodič za sisteme grijanja i hlađenja koji najbolje odgovaraju svakom tipu i kvalitetu zgrade. Regionalna prilagođavanja, uključujući okolišne i ekonomske aspekte, te dizajn matrice su u izradi. Alat će biti dostupan od novembra 2020.
  • REPLACE kalkulator također je u izradi. Prva verzija, uključujući nacionalne uslove u partnerskim zemljama, bit će spremna za proračun konkretnih projekata zamjene od januara 2021.
  • Postoje dobre vijesti za sve koji traže pregled tehnologija grijanja i hlađenja: Za krajnje korisnike, posrednike i investitore postavlja se sadržaj za tri priručnika po mjeri, a prijevodi će biti spremni i dostupni do februara 2021. godine.
  • Željeli biste steći znanje iz održivih sistema grijanja i hlađenja koji već rade? REPLACE tim intervjuirao je odabrane stručnjake u projektnim regijama, prikupio podatke i ilustrativni materijal te će objavljivati ​​primjere najbolje prakse od februara 2021.
  • REPLACE nudi seminare za obuku posrednika i investitora u šest projektnih zemalja: Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji i Sloveniji. Materijal za obuku se razvija i bit će spreman od februara 2021.
  • Na prvim sastancima lokalnih radnih grupa, radne grupe su identificirale prikladne zamjenske kampanje, prikupile povratne informacije o tehnologijama, otkrile potrebe poput smanjenja energetskog siromaštva ili izazova obrtnika da povećaju stopu zamjene. Zajednička tema jednog od sljedećih sastanaka bit će utvrđivanje i rasprava o regionalnim tržišnim potencijalima za održiva rješenja.
  • Više informacija o REPLACE aktivnostima bit će dostupno od januara 2021. nadalje: Prvi projektni Newsletter bit će distribuiran u januaru 2021. (prijava za Newsletter). Videozapis će dati pregled izazova i rješenja za održivo grijanje i hlađenje.

Cookie Consent with Real Cookie Banner