REPLACE vodi prema održivom grejanju i hlađenju – praktični alati su gotovo kompletni

REPLACE consortium meeting 16 September 2020

Iako COVID-19 otežava održavanje sastanaka, posebno na međunarodnom nivou, projekat REPLACE neprestano napreduje. Onlajn sastanak konzorcijuma 16. septembra 2020. potvrdio je: U bliskoj budućnosti biće spreman niz praktično orijentisanih alata za podršku krajnjim korisnicima, posrednicima i investitorima u njihovim zamenskim aktivnostima:

Continue reading “REPLACE vodi prema održivom grejanju i hlađenju – praktični alati su gotovo kompletni”

Objavljen Izveštaj D2.4: Razmena iskustava o prethodnim kampanjama zamene i njihova integracija u zakonodavne programe, SWOT za olakšavanje mera politike

Izveštaj D2.4 predstavlja detaljan pregled rada koji je već obavljen na nacionalnom i lokalnom nivou u cilju zamene neefikasnih sistema grejanja i hlađenja. To uključuje 22 kampanje za promociju opreme za grejanje i hlađenje koje su se odvijale u regijama REPLACE projekta, plus još pet kampanja koje su se odvijale izvan ciljnih regija.

Continue reading “Objavljen Izveštaj D2.4: Razmena iskustava o prethodnim kampanjama zamene i njihova integracija u zakonodavne programe, SWOT za olakšavanje mera politike”

Objavljen Izveštaj D2.3: Anketno istraživanje o postojećimakcijama ponude- potražnje (DR) i kolektivnim akcijama u sektoru grejanja i hlađenja i pregled zakonskih i drugih zahteva i izazova

Izveštaj D2.3 sadrži podatke o statusu kolektivnih akcija (CA), zadruga za obnovljive izvore energije (ZOE) i zadruga građanske energije (GEZ). Predstavljeno je ukupno 19 akcija ponude i potražnje i 28 primera kolektivnih akcija u ciljnim REPLACE zemljama.

Continue reading “Objavljen Izveštaj D2.3: Anketno istraživanje o postojećimakcijama ponude- potražnje (DR) i kolektivnim akcijama u sektoru grejanja i hlađenja i pregled zakonskih i drugih zahteva i izazova”

Objavljen Izveštaj D2.2: Učinimo grejanje i hlađenje održivim – prepreke, rešenja i najbolje prakse

Fokus Izveštaja D2.2 leži na pravnim aspektima koji sprečavaju prihvatanje obnovljivih sistema grejanja i hlađenja na tržištu. Prepreke, njihovi uzroci i posljedice glavne su teme ovog izveštaja. Posebno složen problem koji se pominje odnosi se na stambene zgrade na koje se odnosi Stambeni zakon. Nadalje, deljenje odgovornosti u energetskom sektoru može otežati donošenje odluka na lokalnom nivou. U tom kontekstu ispitano je da li postoji okruženje za razvoj tržišta energetskih usluga i da li postoji i na koji način se podstiče i podržava korišćenje i promocija obnovljivih izvora energije. Ostale teme se tiču sukoba interesa između vlasnika objekata i stanara, prepreka vezanih za donošenje odluka uvedenih u Zakon i podsticaja za finansiranje.

Zemlje obuhvaćene izveštajem su Austrija, Bugarska, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Nemačka, Severna Makedonija, Srbija, Slovenija i Španija.

Izveštaj je dostupan na engleskom jeziku.

Objavljen Izveštaj D2.1: Procena uslova zakonodavnog okvira i mogućnosti za održivo grejanje i hlađenje u odabranim evropskim regijama

Izveštaj D2.1 o okvirnim uslovima predstavlja pregled strategija, mera i instrumenata koji se odnose na opremu za grejanje i hlađenje (HC). Identifikuje glavne pokretače i prepreke i pokazuje uspehe / instrumenata za zamenu HC koji se potencijalnu mogu replicirati u svakoj projektnoj regiji. Izveštaj identifikuje pet ključnih izazova za primenu zamene RHC, npr. podizanje svesti krajnjih potrošača o informisanijim odlukama i regulatornim merama koje pružaju jasan horizont planiranja i korake za potpuno ukidanje sistema grejanja na fosilna goriva kao i neefikasnih sistema.

Zemlje obuhvaćene Izvještajem su Austrija, Bugarska, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Njemačka, Severna Makedonija, Srbija, Slovenija i Španija.

Izveštaj je dostupan na engleskom jeziku.

Drugi projektni sastanak REPLACE – virtualan i produktivan

REPLACE CM2

Drugi sastanak projektnog konzorcijuma REPLACE-a održan je 19. i 20. maja 2020. Prvobitno je planirano da se održi u jednoj od partnerskih regija projekta, bavarskom Oberlandu u Nemačkoj, ali zbog mera COVID19, sastanak je promenjen u virtuelni i rezultirao je produktivnim diskusijama. Pored 12 projektnih partnera, tim je ovaj put imao priliku da pozdravi tri člana Savetodavnog odbora:

Continue reading “Drugi projektni sastanak REPLACE – virtualan i produktivan”

REPLACE Početni sastanak u Beču

U novembru 2019. godine, 12 partnerskih organizacija iz 10 evropskih regija sastalo se kako bi započeli projektne aktivnosti. Njihov zajednički cilj: zamena starih sistema grejanja i hlađenja klimatski prihvatljivijim alternativama i ušteda energije jednostavnim merama obnove.