REPLACE vaš kalkulator sustava grijanja – Webinar, lipanj 2021.

REPLACE kalkulator sustava grijanja bit će dostupna na 9 jezika, uključujući i engleski. Krajnji potrošači, posrednici i investitori mogu unaprijed uraditi proračune za svoje projekte zamjene, procjenjujući zamjene prema sustavima obnovljivih izvora energije ili sustavima daljinskog grijanja za postojeće kuće. A planiran je kao alat sa bijelom oznakom: posrednici, dobavljači i drugi svi drugi zainteresirani, kalkulator mogu postaviti na vlastite web stranice i alat mogu profitabilno koristiti za svoje poslovanje.

Kako bi dovršio alat, REPLACE-ov međunarodni projektni tim sastao se na webinaru 15. lipnja. Karakteristike i funkcije predstavio je tim Austrijske energetske agencije poput činjenice da se ne mogu izračunati samo jednoporodične kuće, već i zgrade do 1.500 m² stambenog prostora, jednostavan način upotrebe za krajnjeg korisnika dopunjen i ekspertskim načinom ili rezultati koji su grafički prikazani na četiri različita načina.

Continue reading “REPLACE vaš kalkulator sustava grijanja – Webinar, lipanj 2021.”

REPLACE akcije su spremne za početak – sastanak konzorcija, travanj 2021.

Sastanak REPLACE konzorcija  u travnju pokazao je da: Nakon faze intenzivnog pripremnog rada, akcije za održivo grijanje i hlađenje spremne su za početak u 10 europskih regija! Primjeri najboljih praksi spremni su za upotrebu, gdje dionici mogu pogledati što su drugi već primijenili u pogledu sustava grijanja i hlađenja na obnovljive izvore energije.

Dostupan je i tehnički priručnik za krajnje potrošače – i onaj za posrednike i investitore onoliko koliko je spreman – koji predstavlja npr. prednosti održivih sustava, sustava između kojih možete birati i odgovora na često postavljana pitanja. A REPLACE matrice i REPLACE kalkulator sustava grijanja su pri kraju. Od srpnja pa nadalje, online alati omogućit će ljudima da na prvi pogled vide koji je održivi sustav najprikladniji za njihov objekt i urade proračun za zamjenske projekte, npr. u pogledu uštede CO2 i troškova.

Continue reading “REPLACE akcije su spremne za početak – sastanak konzorcija, travanj 2021.”

Planirate novi HC sustav ili obnovu zgrade? REPLACE primjeri najboljih praksi nude pomoć usmjerenu na praksu – Izvješće 4.4

Kada planirate zamijeniti stari sustav grijanja ili hlađenja (HC) ili obnoviti zgradu, mogu se pojaviti mnoga pitanja. REPLACE pruža ruku pomoći: sa svojih 38 primjera najboljih praksi, predstavlja projekte koji su uspješno realizirani i koji sada pomažu u uštedi energije, novaca i klime. 

Continue reading “Planirate novi HC sustav ili obnovu zgrade? REPLACE primjeri najboljih praksi nude pomoć usmjerenu na praksu – Izvješće 4.4”

Potencijal zamjene u regijama REPLACE – statistički inventari i 3 scenarija – Izvješće D3.2

Kako ljudi u REPLACE regijama danas griju i hlade svoje zgrade? I kakav potencijal za klimatski prihvatljive zamjene postoji u budućnosti? Na osnovu podataka dostupnih za baznu godinu, tim REPLACE razvio je tri scenarija koji opisuju utjecaj projekta REPLACE: U broju kotlova i domova koji zamjenjuju stare neučinkovite sustave novim održivim, kao i uštede energije, smanjenje emisija CO2 i razina pokrenutih ulaganja.

Tri scenarija pokrivaju uobičajeno poslovanje, optimistični i pesimistični REPLACE scenarij. Scenariji u Izvješću D3.2odnose se na cjelokupni projekt kao i na deset ciljnih regija od zapadne preko Centralne do Jugoistočne Evrope.

REPLACE na prvi pogled – online video

Klimatske promjene su jedan od najvažnijih izazova s kojima se danas suočavamo. Istodobno, ogromna potražnja za energijom u Evropi – 50% – proizlazi iz grijanja i hlađenja.

U videu naučite, 

  • koji su izazovi kada je u pitanju zamjena sustava grijanja i hlađenja,
  • šta je misija REPLACE-a i u kojim ciljanim regijama je aktivan,
  • kako Vam projekt pomaže da se održivo grijete i hladite,
  • i kako REPLACE može koristiti Vama, Vašem regionu i klimi.

Titlovi se mogu odabrati putem “postavki”.

3. sastanak konzorcija REPLACE – zahvaljujući Savjetodavnom odboru

Treći sastanak konzorcija REPLACE održan je 9. i 10. decembra 2020. godine. Konzorcij planiran za Zagreb, ponovo se sastao online, predstavljajući i raspravljajući o REPLACE rezultatima koji će biti objavljeni tokom 2021. godine, kao što je Kalkulator sustava grijanja, praktični priručnici za potrošače, posrednike i investitore, kao i primjeri najboljih praksi iz stvarnog života iz 9 zemalja.

Continue reading “3. sastanak konzorcija REPLACE – zahvaljujući Savjetodavnom odboru”

Objavljeno izvješće D4.1: Matrice grijanja prikazuju preporučene tehnologije grijanja na OIE koje su prihvatljive za različite tipove i kvalitete zgrada

Matrice grijanja u Izvješću D4.1 pružaju početni pregled koji je sustav grijanja zasnovan na obnovljivim (nefosilnim) izvorima energije ili daljinskoj energiji najprikladniji za zgradu. Prikazane matrice prilagođene su regiji s obzirom na strukturne i okolišne uvjete, građevinske standarde i ekonomsku održivost. 

Continue reading “Objavljeno izvješće D4.1: Matrice grijanja prikazuju preporučene tehnologije grijanja na OIE koje su prihvatljive za različite tipove i kvalitete zgrada”

Analiza mišljenja i potreba svih interesnih strana u ciljnim regijama – Izvješće D3.1

Kako krajnji potrošači, posrednici i investitori doživljavaju grijanje i hlađenje na obnovljive izvore energije? Koje izvore informacija koriste? I na koje prepreke, izazove i potrebe obraćaju pažnju u pogledu zamjene neefikasnih sustava održivim? Obavljeni su brojni intervjui u svim partnerskim regijama. Odgovarajuće Izvješće D3.1 daje uvid u način razmišljanja i potrebe interesnih strana i čini osnovu za REPLACE kampanje.

Continue reading “Analiza mišljenja i potreba svih interesnih strana u ciljnim regijama – Izvješće D3.1”

REPLACE vodi prema naprijed održivo grijanje i hlađenje – praktični alati gotovo završeni

REPLACE consortium meeting 16 September 2020

Iako COVID-19 otežava održavanje sastanaka, posebno na međunarodnoj razini, projekt REPLACE neprestano napreduje. Online sastanak konzorcija 16. rujna 2020. potvrdio je: Broj praktično orijentiranih alata za podršku krajnjim potrošačima, posrednicima i investitorima u njihovim zamjenskim kampanjama bit će spreman u bliskoj budućnosti:

Continue reading “REPLACE vodi prema naprijed održivo grijanje i hlađenje – praktični alati gotovo završeni”