Planirate novi HC sustav ili obnovu zgrade? REPLACE primjeri najboljih praksi nude pomoć usmjerenu na praksu – Izvješće 4.4

Kada planirate zamijeniti stari sustav grijanja ili hlađenja (HC) ili obnoviti zgradu, mogu se pojaviti mnoga pitanja. REPLACE pruža ruku pomoći: sa svojih 38 primjera najboljih praksi, predstavlja projekte koji su uspješno realizirani i koji sada pomažu u uštedi energije, novaca i klime. 

Continue reading “Planirate novi HC sustav ili obnovu zgrade? REPLACE primjeri najboljih praksi nude pomoć usmjerenu na praksu – Izvješće 4.4”

Potencijal zamjene u regijama REPLACE – statistički inventari i 3 scenarija – Izvješće D3.2

Kako ljudi u REPLACE regijama danas griju i hlade svoje zgrade? I kakav potencijal za klimatski prihvatljive zamjene postoji u budućnosti? Na osnovu podataka dostupnih za baznu godinu, tim REPLACE razvio je tri scenarija koji opisuju utjecaj projekta REPLACE: U broju kotlova i domova koji zamjenjuju stare neučinkovite sustave novim održivim, kao i uštede energije, smanjenje emisija CO2 i razina pokrenutih ulaganja.

Tri scenarija pokrivaju uobičajeno poslovanje, optimistični i pesimistični REPLACE scenarij. Scenariji u Izvješću D3.2odnose se na cjelokupni projekt kao i na deset ciljnih regija od zapadne preko Centralne do Jugoistočne Evrope.

REPLACE na prvi pogled – online video

Klimatske promjene su jedan od najvažnijih izazova s kojima se danas suočavamo. Istodobno, ogromna potražnja za energijom u Evropi – 50% – proizlazi iz grijanja i hlađenja.

U videu naučite, 

  • koji su izazovi kada je u pitanju zamjena sustava grijanja i hlađenja,
  • šta je misija REPLACE-a i u kojim ciljanim regijama je aktivan,
  • kako Vam projekt pomaže da se održivo grijete i hladite,
  • i kako REPLACE može koristiti Vama, Vašem regionu i klimi.

Titlovi se mogu odabrati putem “postavki”.

3. sastanak konzorcija REPLACE – zahvaljujući Savjetodavnom odboru

Treći sastanak konzorcija REPLACE održan je 9. i 10. decembra 2020. godine. Konzorcij planiran za Zagreb, ponovo se sastao online, predstavljajući i raspravljajući o REPLACE rezultatima koji će biti objavljeni tokom 2021. godine, kao što je Kalkulator sustava grijanja, praktični priručnici za potrošače, posrednike i investitore, kao i primjeri najboljih praksi iz stvarnog života iz 9 zemalja.

Continue reading “3. sastanak konzorcija REPLACE – zahvaljujući Savjetodavnom odboru”

Objavljeno izvješće D4.1: Matrice grijanja prikazuju preporučene tehnologije grijanja na OIE koje su prihvatljive za različite tipove i kvalitete zgrada

Matrice grijanja u Izvješću D4.1 pružaju početni pregled koji je sustav grijanja zasnovan na obnovljivim (nefosilnim) izvorima energije ili daljinskoj energiji najprikladniji za zgradu. Prikazane matrice prilagođene su regiji s obzirom na strukturne i okolišne uvjete, građevinske standarde i ekonomsku održivost. 

Continue reading “Objavljeno izvješće D4.1: Matrice grijanja prikazuju preporučene tehnologije grijanja na OIE koje su prihvatljive za različite tipove i kvalitete zgrada”

Analiza mišljenja i potreba svih interesnih strana u ciljnim regijama – Izvješće D3.1

Kako krajnji potrošači, posrednici i investitori doživljavaju grijanje i hlađenje na obnovljive izvore energije? Koje izvore informacija koriste? I na koje prepreke, izazove i potrebe obraćaju pažnju u pogledu zamjene neefikasnih sustava održivim? Obavljeni su brojni intervjui u svim partnerskim regijama. Odgovarajuće Izvješće D3.1 daje uvid u način razmišljanja i potrebe interesnih strana i čini osnovu za REPLACE kampanje.

Continue reading “Analiza mišljenja i potreba svih interesnih strana u ciljnim regijama – Izvješće D3.1”

REPLACE vodi prema naprijed održivo grijanje i hlađenje – praktični alati gotovo završeni

REPLACE consortium meeting 16 September 2020

Iako COVID-19 otežava održavanje sastanaka, posebno na međunarodnoj razini, projekt REPLACE neprestano napreduje. Online sastanak konzorcija 16. rujna 2020. potvrdio je: Broj praktično orijentiranih alata za podršku krajnjim potrošačima, posrednicima i investitorima u njihovim zamjenskim kampanjama bit će spreman u bliskoj budućnosti:

Continue reading “REPLACE vodi prema naprijed održivo grijanje i hlađenje – praktični alati gotovo završeni”

Objavljen Izvještaj D2.4: Razmjena iskustava o prethodnim kampanjama zamjene i njihova integracija u zakonodavne programe, SWOT za olakšavanje mjera politike

Izvještaj D2.4 pokazuje detaljan pregled rada koji je već ostvaren na nacionalnoj i lokalnoj razini u cilju zamjene neučinkovitih sustava grijanja i hlađenja. Uključuje 22 kampanje za promociju opreme za grijanje i hlađenje koje su se odvijale unutar REPLACE regija, plus još pet kampanja koje su se odvijale izvan ciljnih regija.

Continue reading “Objavljen Izvještaj D2.4: Razmjena iskustava o prethodnim kampanjama zamjene i njihova integracija u zakonodavne programe, SWOT za olakšavanje mjera politike”

Objavljen Izvještaj D2.3: Anketno istraživanje o postojećim akcijama ponude-potražnje (DR) i kolektivnim akcijama u sektoru grijanja i hlađenja i pregled zakonskih i drugih zahtjeva i izazova

Izvještaj D2.3 sadrži informacije o statusu kolektivnih akcija (CA), zadruga obnovljviih izvora energije (ZOE) i zajednica građanske energije (GEZ). Predstavljeno je ukupno 19 akcija ponude i potražnje te 28 primjera kolektivnih akcija u ciljnim zemljama projekta.

Continue reading “Objavljen Izvještaj D2.3: Anketno istraživanje o postojećim akcijama ponude-potražnje (DR) i kolektivnim akcijama u sektoru grijanja i hlađenja i pregled zakonskih i drugih zahtjeva i izazova”

Objavljen Izvještaj D2.2: Učinimo grijanje i hlađenje održivim – prepreke, rješenja i najbolje prakse

Fokus Izvještaja D2.2 leži na pravnim aspektima koji sprečavaju prihvaćanje obnovljivih sustava grijanja i hlađenja na tržištu. Prepreke, njihovi uzroci i posljedice glavne su teme ovog Izvještaja. Posebno složen problem koji je naveden odnosi se na stambene zgrade na koje se primjenjuje Stambeni zakon. Nadalje, dijeljenje odgovornosti u energetskom sektoru može otežati donošenje odluka na lokalnoj razini. U tom je kontekstu ispitano postoji li okruženje za razvoj tržišta energetskih usluga i postoji li i na koji način se potiče i podržava uporaba i promicanje obnovljivih izvora energije. Ostale teme odnose se na sukob interesa između vlasnika objekata i stanara, prepreke u vezi s odlučivanjem uvedene u Zakon i poticaje za financiranje.

Zemlje obuhvaćene izvješćem su Austrija, Bugarska, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Njemačka, Sjeverna Makedonija, Srbija, Slovenija i Španija.

Izvještaj je dostupan na engleskom jeziku.