Prvi sastanak lokalne radne grupe u Kantonu Sarajevo

S ciljem da grijanje i hlađenje u evropskim domaćinstvima učinimo efikasnijim, ekonomičnijim i sa manjim utjecajem na okoliš i klimu, krajem juna smo održali prvi sastanak sa predstavnicima lokalne radne grupe Kantona Sarajevo projekta Replace, koji se finansira iz programa Evropske unije za istraživanje i inovacije #HORIZON2020!

Sastanku su prisustvovali ključni predstavnici interesnih strana uključujući ministarstva, jedinice lokalnih samouprava, univerziteta, javnih komunalnih preduzeća i instalatera sistema grijanja i hlađenja u Kantonu Sarajevo.  Članovi radne grupe su kroz interaktivnu diskusiju identificirali ključne potencijale i barijere za provođenje kampanje zamjene neefikasnih sistema grijanja i hlađenja, ali i iskazali spremnost i odlučnost u provođenju projektnih aktivnosti koje imaju za cilj podsticanje korištenja obnovljivih izvora energije u Kantonu Sarajevo.

Continue reading “Prvi sastanak lokalne radne grupe u Kantonu Sarajevo”

Anketno istraživanje u Kantonu Sarajevo

Svi znamo kako je prikupljanje podataka zahtjevan zadatak. Ali kada imate sjajne partnere sa kojima radite, proces postaje znatno lakši! A LED sijalice također mogu pomoći.

Odličan partner ENOVA-e, Općina Ilijaš je u junu pomogla da prikupimo vrijedne podatke – kakvi su stavovi i mišljenja građana kada pričamo o zamjeni njihovih starih sistema grijanja novim ili obnovljivim izvorima energije! Na osnovu prikupljenih podataka, provodićemo informativne kampanje za definisanje politika i akcija zamjene te poboljšanja života građana kroz trogodišnji projekat #REPLACE koji se finansira iz programa HORIZON2020.

Kao mali znak zahvalnosti, svi učesnici anketnog istraživanja su dobili LED sijalice energetske efikasnosti A++, čime se doprinosi promociji korištenja energetski efikasnih uređaja u domaćinstvima Kantona Sarajevo.

Više informacija

REPLACE Početni sastanak u Beču

U novembru 2019. godine, 12 partnerskih organizacija iz 10 evropskih regija sastalo se kako bi započeli projektne aktivnosti. Njihov zajednički cilj: zamjena starih sistema grijanja i hlađenja klimatski prihvatljivijim alternativama i ušteda energije jednostavnim mjerama obnove.