Planirate novi HC sistem ili obnovu zgrade? REPLACE primjeri najboljih praksi nude pomoć usmjerenu na praksu – Izvještaj D4.4

Kada planirate zamijeniti stari sistem grijanja ili hlađenja (HC) ili obnoviti zgradu, mogu se pojaviti mnoga pitanja. REPLACE pruža ruku pomoći: sa svojih 38 primjera najboljih praksi, predstavlja projekte koji su uspješno realizirani i koji sada pomažu u uštedi energije, novca i zaštiti klime. 

Continue reading “Planirate novi HC sistem ili obnovu zgrade? REPLACE primjeri najboljih praksi nude pomoć usmjerenu na praksu – Izvještaj D4.4”

Potencijal zamjene u regijama REPLACE – statistički inventari i 3 scenarija – Izvještaj D3.2

Kako ljudi u REPLACE regijama danas griju i hlade svoje zgrade? I kakav potencijal za klimatski prihvatljive zamjene postoji u budućnosti? Na osnovu podataka dostupnih za baznu godinu, tim REPLACE razvio je tri scenarija koji opisuju utjecaj projekta REPLACE: U broju kotlova i domova koji zamjenjuju stare neefikasne sisteme novim održivim, kao i uštede energije, smanjenje emisija CO2 i nivo pokrenutih investicija.

Tri scenarija pokrivaju uobičajeno poslovanje, optimistični i pesimistični REPLACE scenarij. Scenariji u Izvještaju D3.2odnose se na cjelokupni projekat kao i na deset ciljnih regija od zapadne preko Centralne do Jugoistočne Evrope.

REPLACE na prvi pogled – online video

Klimatske promjene su jedan od najvažnijih izazova s kojima se danas suočavamo. Istovremeno, ogromna potražnja za energijom u Evropi – naime 50% – proizlazi iz grijanja i hlađenja.

U videu naučite, 

  • koji su izazovi kada je u pitanju zamjena sistema grijanja i hlađenja,
  • šta je misija REPLACE-a i u kojim ciljanim regijama je aktivan,
  • kako Vam projekat pomaže da se održivo grijete i hladite,
  • i kako REPLACE može koristiti Vama, Vašoj regiji i klimi.

Titlovi se mogu odabrati putem “postavki”.

3. sastanak konzorcija REPLACE – zahvaljujući Savjetodavnom odboru

Treći sastanak konzorcija REPLACE održan je 9. i 10. decembra 2020. godine. Konzorcij planiran za Zagreb, ponovo se sastao online, predstavljajući i raspravljajući o REPLACE rezultatima koji će biti objavljeni tokom 2021. godine, kao što je Kalkulator sistema grijanja, praktični priručnici za potrošače, posrednike i investitore, kao i primjeri najboljih praksi iz stvarnog života iz 9 zemalja.

Continue reading “3. sastanak konzorcija REPLACE – zahvaljujući Savjetodavnom odboru”

Objavljen izvještaj D4.1: Matrice grijanja prikazuju preporučene tehnologije grijanja na OIE koje su prihvatljive za različite tipove i kvalitete zgrada

Matrice grijanja u Izvještaju D4.1 pružaju početni pregled koji je sistem grijanja zasnovan na obnovljivim (nefosilnim) izvorima energije ili dajinskom grijanju,  najprikladniji za zgradu. Prikazane matrice prilagođene su regiji s obzirom na strukturne i okolišne uslove, građevinske standarde i ekonomsku održivost. 

Continue reading “Objavljen izvještaj D4.1: Matrice grijanja prikazuju preporučene tehnologije grijanja na OIE koje su prihvatljive za različite tipove i kvalitete zgrada”

Analiza mišljenja i potreba svih interesnih strana u ciljnim regijama – Izvještaj D3.1

Kako krajnji potrošači, posrednici i investitori doživljavaju grijanje i hlađenje na obnovljive izvore energije? Koje izvore informacija koriste? I na koje prepreke, izazove i potrebe obraćaju pažnju u pogledu zamjene neefikasnih sistema održivim? Obavljeni su brojni intervjui u svim partnerskim regijama. Odgovarajući Izvještaj D3.1 daje uvid u način razmišljanja i potrebe interesnih strana i čini osnovu za REPLACE kampanje.

Continue reading “Analiza mišljenja i potreba svih interesnih strana u ciljnim regijama – Izvještaj D3.1”

REPLACE vodi prema održivom grijanju i hlađenju – praktični alati uskoro kompletirani

REPLACE consortium meeting 16 September 2020

Iako COVID-19 otežava održavanje sastanaka, posebno na internacionalnom nivou, REPLACE projekat neprestano napreduje. Online sastanak konzorcija 16. septembra 2020. potvrdio je: Niz praktično orijentiranih alata za podršku krajnjim korisnicima, posrednicima i investitorima u njihovim zamjenskim aktivnostima će biti spreman u bliskoj budućnosti:

Continue reading “REPLACE vodi prema održivom grijanju i hlađenju – praktični alati uskoro kompletirani”

Objavljen Izvještaj D2.4: Razmjena iskustava o prethodnim kampanjama zamjene i njihovo uklapanje u zakonodavne programe, SWOT za olakšavanje mjera politike

Izvještaj D2.4 prikazuje detaljni pregled rada koji je već obavljen na nacionalnom i lokalnom nivou kako bi se zamijenili neefikasni sistemi grijanja i hlađenja. Uključuje 22 kampanje za promociju opreme za grijanje i hlađenje koje su se odvijale unutar REPLACE regija, plus još pet kampanja koje su se odvijale izvan ciljnih regija.

Continue reading “Objavljen Izvještaj D2.4: Razmjena iskustava o prethodnim kampanjama zamjene i njihovo uklapanje u zakonodavne programe, SWOT za olakšavanje mjera politike”

Objavljen Izvještaj D2.3: Anketa o postojećim akcijama ponude-potražnje (DR) i kolektivnim akcijama u sektoru grijanja i hlađenja i pregled pravnih i drugih zahtjeva i izazova

Izvještaj D2.3 sadrži informacije o statusu kolektivnih akcija (KA), Zadruga obnovljivih izvora energije (ZOE) i Građanske energetske zajednice (GEZ). Ukupno je prikazano 19 akcija ponude-potražnje i 28 primjera kolektivnih akcija u ciljnim REPLACE zemljama.

Continue reading “Objavljen Izvještaj D2.3: Anketa o postojećim akcijama ponude-potražnje (DR) i kolektivnim akcijama u sektoru grijanja i hlađenja i pregled pravnih i drugih zahtjeva i izazova”

Objavljen Izvještaj D2.2: Učinimo grijanje i hlađenje održivim – prepreke, rješenja i najbolje prakse

Fokus Izvještaja D2.2 leži na pravnim aspektima koji sprečavaju prihvatanje obnovljivih sistema grijanja i hlađenja na tržištu. Prepreke, njihovi uzroci i posljedice glavne su teme ovog Izvještaja. Posebno složen problem koji je naveden se odnosi na stambene zgrade na koje se primjenjuje Stambeni zakon. Nadalje, dijeljenje odgovornosti u energetskom sektoru može otežati donošenje odluka na lokalnom nivou. U tom kontekstu je ispitano postoji li okruženje za razvoj tržišta energetskih usluga i postoji li i na koji način se podstiče i podržava upotreba i promocija obnovljivih izvora energije. Ostale teme se odnose na sukob interesa između vlasnika stanova i stanara, prepreke koje se odnose na donošenje odluka uvedenih u Zakon i finansiranje poticaja.

Zemlje obuhvaćene izvještajem su Austrija, Bugarska, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Njemačka, Sjeverna Makedonija, Srbija, Slovenija i Španija.

Izvještaj je dostupan na engleskom jeziku.